NRK Meny
Normal

– Alt skjedde veldig fort. Vi fikk ikke tid til å organisere oss

Mannskapet hadde ikke noe tid til å organisere bergingsarbeidet da det smalt på hurtigruta Nordlys torsdag. Skipet ble fylt av røyk på få minutter.

Finn Krog Dexrud; Tommy Didriksen

Finn Krog Bexrud er hotellsjef på Nordlys. Tommy Didriksen er båtsmann. De fortalte om svært hektiske minutter da eksplosjonen oppsto på Nordlys.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

På pressekonferanse i Ålesund fredag fortalte representanter fra mannskapet for første gang hvordan de opplevde det som skjedde. Tommy Didriksen jobbet som mannskap på hurtigruta.

Pressekonferanse Nordlys

Hotellsjef i Nordlys, Finn Krog Dexrud, båtsmann Tommy Didriksen, beredskapsdirektør Johan Marius Lie, adm. dir Olav Fjell, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, politisjef Jo Steven Hasseldal og brannsjef Geir Thorsen.

Foto: NRK

– Mye skjedde, og det skjedde fort. Det gikk så fort at ingenting ble organisert. Det var som et inferno. Men det vi har drillet på i øvelser kom til nytte. Vi hadde ikke tid til å tenke oss om. Det var bare å få folk evakuert, fortalte båtsmann Tommy Didriksen.

Video HURTIGRUTEN NORDLYS

Dette er situasjonen for hurtigruta fredag kveld.

– Ikke mulig å gjennomføre søk

Hotellsjefen om bord fortalte også om en kaotisk situasjon som oppsto da det eksploderte i maskinrommet. Hellet var at skipet var på veg inn til Ålesund. Alle hadde stått opp etter natten, og de fleste var ferdige med frokosten.

– Det var en eksplosiv brann. Båten var full av røyk i løpet av tre minutter. Vi fikk ikke organisert oss. Men mannskapene agerte slik de er drillet på, sa hotellsjef Finn Krog Bexrud.

Video Helikoptervideo 2 av Nordlys

Se video av situasjonen i Ålesund fredag.

Selv var han på dekk 1 da han hørte eksplosjonen. Han løp da opp flere etasjer, for å delta i evakueringen.

– Jeg var på dekk 1 da jeg hørte alarmen gå. Jeg løp så til dekk 3, der jeg har ansvar i slike situasjoner. Jeg er soneleder der. Vi skjønte fort at vi ikke kom til å klare å gjennomføre noe søk der. Så jeg gikk til dekk fem. Da ble det utløst generalalarm, fortalte Bexrud.

– Sier du at det ikke var mulig å gjennomføre søk?

– Vi gjennomgikk lugarene til passasjerer som ble brukt av handikappede. Men vi var litt forsinket inn til Ålesund. Så de aller fleste var våkne og ferdige med frokosten. De fleste var samlet på dekk fire, for å se på innseilingen til Ålesund. Men et systematisk søk fikk vi ikke gjort før røykdykkerne kom, sa Bexrud.

– Hvordan er det å være hotellsjef i en slik situasjon?

– Dette er vi trent på, og vi vet hva vi skal gjøre. Vi venter også at kollegene skal gjøre det de skal, og det gjorde de virkelig. Alle gjorde det vi er trent opp til, sier Bexrud.

– Hva slags tanker gikk gjennom hodet ditt mens dette pågikk?

– Man er opptatt av å hjelpe passasjerer og kolleger. Man tenker ikke på andre ting i en slik situasjon. Det handlet om å finne dem, og å hjelpe passasjerene med å få på redningsvestene og få dem i livbåtene, sier Bexrud.

Hva tenker du om at dette skjedde med et så ny og moderne skip?

– Det er selvfølgelig overraskende, ikke minst at det gikk så fort som det gjorde. Dette hadde vi ikke drømt om på forhånd.

– Er du blitt mer redd for å jobbe på skipet?

– Neida, jeg skal på igjen. Det er klart jeg vil, sier Bexrud.

Video Helikoptervideo 1 av Nordlys

Se enda en video om situasjonen i Ålesund fredag.

– Slagsiden øker

Jon Steven Hasseldal

Politimester ved Sunnmøre politidistrikt Jon Steven Hasseldal.

Foto: NRK

Fredag ettermiddag er det klart at hurtigruten igjen har fått økt slagside. Fra morgenen av fredag har bergingsmannskapene klart å få ut stadig mer vann. Men like før pressekonferansen fikk politimester Jon Steven Hasselda beskjed om at skipet krenger mer.

– Det har vært en positiv utvikling. Men nå senest har det vært en liten tilbakegang. Nå flytter vi pumpene og håper på positivt resultat, sa politimester Jon Steven Hasseldal.

– Dette berører oss sterkt

Lisbeth Berg-Hansen

Kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: NRK

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har ankommet Ålesund i forbindelse med hurtigrutehavariet. Hun er øverste politiske leder for Kystverket som har en sentral rolle i arbeidet som pågår ved havaristen nå.

– Ulykken berører oss alle. Vi så det spesielt i sommer, da hurtigruten ble en del av tv-livet for oss, dag og natt. Hurtigruta har en spesiell plass i det norske folks bevissthet. Nå har liv og helse førsteprioritet. Når det er avklart, er det viktig å sikre natur og miljø. Å bry oss er viktig, sa Lisbeth Berg Hansen.