Vi kaster hundretusener tonn med mat

De private husholdningene er de største synderne når det kommer til å kaste mat.

I matbutikken

Søre Sunnmøre Renovasjonsselskap og Framtiden i våre hender vil at folk skal være mer bevisste på hva vi allerede har av mat hjemme, før vi handler mer i butikken.

Foto: Wodicka / Wodicka

Hvert år kaster hver og en av oss i gjennomsnitt 46,3 kilo med mat i Norge. Det betyr at oss tilsammen kaster rundt 239 tusen tonn med mat hvert år.

Linn Urke Osnes

Linn Urke Osnes er kommunikasjonsansvarlig i SSR.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Mat som skulle rett i søpla, fikk renovasjonsselskapet på Sunnmøre og Framtiden i våre hender tak i, og ville at folk skulle smake på den under Matfestivalen i Ålesund.

– Målet med dette prosjektet er å få folk bevisste på å kaste mindre, og i denne sammenhengen kaste mindre mat, sier Linn Urke Osnes fra SSR.

Skaff deg oversikt

Gode råd til hvordan man kan kaste mindre mat, det er budskapet midt blant et mylder av delikatesser på Matfestivalen.

Elisabeth Riise Jensen

Elisabeth Riise Jensen fra Framtiden i våre hender.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

– Vi vil at folk skal ha en plan når de går i butikken. Skaffe seg oversikt i skap, kjøleskap og fryser. Så vil vi at man skal bruke bonusmaten, som rester faktisk er, forteller Elisabeth Riise Jensen, fra Framtiden i våre hender.

– Vi har ikke matinnsamling i vår region enda. Det er gjort målinger på at halvparten av det som kommer inn i restavfallsdunken er mat, så der er det mange kilo å hente inn per innbygger, sier Osnes.

I tillegg til fleire hundretusen tonn med mat som vi kaster, kommer det butikker, restauranter, grossister og produsenter hiver i søppelet. Framtiden i våre hender vil helst jobbe for at det skal bli forbudt for de store butikkjedene å kaste mat, men de er ikke de største synderne.

– 70% av matavfallet kommer fra private husholdninger, så det er klart at hver og enkelt av oss har en stor jobb å gjøre, og vi kan påvirke dette i en stor grad, sier Osnes.

Matsvinn

Linn Urke Osnes fikk folk til å smake på sjokolademelk, som var utgått på dato.

Foto: Jannicke Farstad / NRK