Hopp til innhold

Verdens første betongmerd fylles med smolt

– Hele oppdretts-Norge ser med argusøyne på det vi får til på Smøla, sier gründer Per Helge Pedersen om den lukka betongmerda de omsider har fått sertifikat på og som fylles med 60.000 smolt.

Betongmerda i sjøen

Her i Gullklakken ved brua ut til Veiholmen på Smøla flyter betongmerda i sjøen.

Foto: Fishfarming Innovation

Ved Gullklakken på Smøla tar Fishfarming Innovation denne uka i bruk den første betongmerda i verden for oppdrettslaks – en tank som rommer 1000 kubikkmeter med vann og som flyter i sjøen.

– Vi har ikkje tro på landbaserte anlegg. Når fisken kommer opp i 80 til 100 gram, så må den i sjø, sier Per Helge Pedersen – idéskaperen som nå får realisert sin drøm. Et helt lukka system med friskt sjøvann som vi har full kontroll med. Den lukka tanken hindrer også rømming av fisk.

Betongmerda før sjøsetting

Betongmerda før sjøsetting i sommer

Foto: Fishfarming Innovation

Lusefritt

– Her blir det helt lusefritt, der smolten går i sterk strøm inne i tanken slik at lusa ikkje får festa seg. Lusa er i dag det største problemet i norske oppdrettsanlegg, men med dette lukka anlegget tror Pedersen at de har løsningen.

Tar vare på dritten

– Her tar vi vare på all dritten som en ressurs. Dritten frå fisken kan brukes til gjødsling eller til erstatning for kull i sementproduksjon.

Alt avfall fra fisken taes vare på

All dritten fra smolten i den lukka tanken blir tatt vare

Foto: Fishfarming Innovation

I den lukka tanken vokser smolten raskt. Det tar ett år fra smolten er 100 gram og til den er slakteklar på 5 og et halvt kilo. Det er et halvt år raskere enn normalt.

20 millioner kroner har de investert i denne første betongmerda, mens Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Averøy kommune også har støtta prosjektet.

I utviklinga av betongmerda har de jobba tett med forskningsmiljøa på SINTEF og NTNU og leverandørindustrien. De har brukt gamle og sterke miljø innen betong, sier Pedersen.

– Nå er ambisjonen på lengre sikt å starte produksjon av slike betongmerder på Nordmøre. Smevågen på Averøya peker seg ut som et egna sted, sier Per Helge Pedersen.

Per Helge Pedersen

Ideskaperen Per Helge Pedersen fortalte nyheten om at de hadde fått sertifikat på betongmerda her på næringskonferansen 'Blå åker' på Averøya torsdag.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK