Hopp til innhold

Unik aksjon i Trollveggen: – I ettertid tenker jeg det var ganske vilt

Selv om politiet flere ganger vurderte å avlyse fikk mannskapet utført redningsaksjonen, som trolig er den første av sitt slag, ved hjelp av ei 1000 meter lang line.

Redningsaksjon i Trollveggen

En tusen meter lang line under helikopteret ble brukt for å få hentet de omkomne klatrerne ut av den stupbratte veggen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– I ettertid så tenker jeg at det var ganske vilt, hele opplegget. Men samtidig gikk det bra. Det gikk akkurat som vi hadde tenkt, sier helikopterpilot Øystein Skovro.

Øystein Skovro

Øystein Skovro er pilot i Nord Helikopter.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Etter at to tsjekkiske klatrere mistet livet i Trollveggen i slutten av juli startet den krevende jobben med å få hentet de ned igjen. Klatrerne lå i bunnen av den stupbratte Trollveggen i Rauma. De to hadde trolig blitt tatt av et steinsprang. I tillegg lå de på et sted hvor helikopter ikke kunne lande. Derfor måtte det planlegges en annerledes aksjon for å hentet de ut, uten at flere liv skulle gå tapt.

Trollveggen i Rauma

Trollveggen i Rauma er Europas høyeste loddrette fjell.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Farlig område å bevege seg i

Med en gang værforholdene lå til rette ble klatrere fra Romsdal alpine redningsgruppe flydd inn til en sikker sone av Trollveggen. Derfra tok de seg frem til de to klatrerne og festet tau rundt dem, slik at de senere kunne heises ut med helikopter. Aksjonen tok flere timer.

Ura under den 1000 meter høye Trollveggen er svært farlig å bevege seg i. Også for redningsmennene var det risikabelt. Leder for redningsgruppa, Kevin Kolstad, mener de likevel tok de sikkerhetshensynene som var nødvendige.

Kevin Kolstad

Kevin Kolstad er leder for Romsdal alpine redningsgruppe.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi sitter på en høy kompetanse og erfaring som gjør at vi kan vurdere sikkerheten selv. Og hvis vi følte at dette ikke hadde vært mulig, så hadde vi ikke gått inn, sier Kolstad.

Aldri før brukt så lang line

Men selv om første del av aksjonen var unnagjort, tok det flere dager før neste del kunne gjennomføres. Fare for steinsprang gjør at helikopter ikke kan gå for nært veggen. Og for å minimere risikoen for steinsprang, og for å ha best mulig sikt, måtte de vente på ultimate værforhold før neste del kunne igangsettes. Fredag 2. august lettet skyene, og da satt mannskapet i gang på ny.

Redningsaksjon i Trollveggen 2. august

Her er klatrerne på vei for å feste helikopterlina.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Noen klatrere stod på toppen av Trollveggen. I tillegg tok en klatrer seg til nabotoppen for å observere derfra. Nede ved de to omkomne var også to redningsfolk plassert. Fra helikopteret ble en 1000 meter lang line trukket opp til toppen av fjellveggen og festet på toppen.

En klatrer om bord i helikopteret hjalp piloten med å posisjonere seg nøyaktig i forhold til de to omkomne, som ble festet til lina.

Da alt var klart ble lina løst fra sikringa i fjellet. Deretter kunne helikopteret frakte ut de døde, som hang i den 1000 meter lange lina under helikopteret.

En så lang line er aldri blitt brukt før. Det gjorde aksjonen veldig spesiell, og aksjonen er lagt merke til langt utenfor det lokale klatremiljøet.

Øystein Skovro

Pilot Øystein Skovro synes det er godt at de etterlatte nå har ei grav å gå til.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Det var en lettelse å få gjennomført aksjonen, sier pilot Øystein Skovro.

– Det er også en lettelse overfor de etterlatte å vite at man har bidratt til at de får en verdig begravelse, sier han.

– Kommer veldig nært på

De to tsjekkiske klatrerne ble det 11. og 12. dødsofferet i Trollveggen. Klatrerne i den alpine fjellredningsgruppa er glad for at de fikk hentet dem ned. Men for dem er det mer enn bare redningsarbeidet som er vanskelig i en slik aksjon.

Ole Johan Sæther

Ole Johan Sæther er en erfaren klatrer, men nå vil ha tenke seg nøye om før han klatrer i Trollveggen igjen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK/Alf-Jørgen H Tyssing

– Det var ei tragisk ulykke. Vi får det veldig nært på når vi finner andre klatrekamerater som er omkommet. Det er veldig krevende, sier Ole Johan Sæther.

Trollveggen er sagnomsust. Sæther har selv klatret den ni ganger, men nå har han fått en støkk.

– Det vil nok sitte i det her, og det vil alltid ligge i bakhodet hvor små marginer man har når man klatrer i veggen, sier Sæther.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL