Hopp til innhold

Aksjonen i Trollveggen avsluttes for kvelden

De to tsjekkiske klatrerne som mistet livet ved Trollveggen skulle etter planen bli hentet ut tirsdag kveld, men aksjonen er avbrutt og arbeidet vil tidligst gjenopptas onsdag morgen.

redningsaksjon i Trollveggen 30.7.19

Redningsmannskapet gjør seg klar til å starte aksjonen for å hente ut de to klatrerne.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Romsdal Fjellredningsgruppe ble tirsdag ettermiddag flydd inn til en sikker sone ved Trollveggen. Derfra tok de seg videre til stedet der de to omkomne klatrerne befinner seg. Aksjonen har vært grundig forberedt for stedet betegnes som krevende for klatring og usikkert med tanke på steinsprang.

Fjellredningsgruppa kom seg frem til de to klatrerne ved 18.30-tiden og planen var at de skulle bli løftet ut av området med en lang line av redningshelikopteret. Men tirsdag kveld ble aksjonen avbrutt.

– Det er en vurdering som mannskapet på redningshelikopteret har tatt. De har vurdert at det ikke er forsvarlig å gjøre det nå, og da vil det bli forsøkt igjen når forholdene ligger til rette for det, sier operasjonsleder i politiet Per Åge Ferstad.

Aksjonen gjenopptas tidligst onsdag morgen.

Ole Johan Sæter, nestleder i Romsdal alpine fjellredniningsgruppe

Ole Johan Sæter, leder den lokale gruppa klatrere som er med på aksjonen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Pårørende fikk ikke kontakt

Hovedredningssentralen fikk mandag morgen inn en melding om to tsjekkiske menn i 40-årene som skulle klatre i Trollveggen i Rauma. De dro ut torsdag og skulle vært tilbake lørdag.

Fungerende seksjonsleder ved ordensavdelinga i Sunnmøre politidistrikt, Erik Steen Mikalsen

Erik Mikalsen, operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Kona til den ene av de to meldte fra til oss litt over klokken 9.00, fordi de ikke får kontakt med dem, fortalte operasjonsleder Erik Mikalsen.

Redningsaksjon etter at to tsjekkiske klatrere ble meldt savnet etter klatring i Trollveggen

En stor redningsaksjon ble igangsatt etter at to tsjekkiske klatrere ble meldt savnet.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

De to klatrerne skal være relativt erfarne klatrere og de har også klatret i Trollveggen tidligere.

– Vi er i kontakt med de pårørende og den tsjekkiske ambassaden, og holder dem løpende orientert om de tiltakene vi iverksetter, sa operasjonsleder Mikalsen mandag morgen.

Krevende redningsarbeid

Politiet var ganske sikre på at de fremdeles var i området. Etter at de to mennene ble meldt savnet jobbet politiet med å lokalisere klatrernes bil, som ble funnet ved besøkssenteret ved Trollveggen.

Det ble også lett etter mennene med teleskop før redningshelikopteret ble sendt fra Ørlandet klokka 12.35.

– Helikopter er det beste verktøyet vi har i en slik aksjon, men det er mye steinsprang i Trollveggen, så helikopteret kan ikke gå for nærme, sa redningsleder Kjetil Hagen.

Helikopteret tok med seg lokale kjentfolk for å søke fra luften og like før klokka 15.30 meldte politiet at redningshelikopteret har funnet to menn i underkant av veggen. De pårørende er varslet.

Laster Twitter-innhold
Redningsgruppe og politi ved Trollveggen

Både politi, redningsmannskaper og lokale kjentfolk deltar i redningsaksjonen ved Trollveggen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Etter ny rekognosering ved ulykkesstedet opplyser politiet like før klokka 17.30 mandag ettermiddag at de to mennene fremstår som livløse og at de antar at de to klatrerne har omkommet på grunn av et fall.

Politiet vurderte mandag kveld at de ikke ville sette i gang aksjonen før tidligst tirsdag fordi aksjonen ble vurdert som risikofull.

Europas høyeste loddrette fjellvegg

Trollveggen er et populært reisemål både for fjellklatrere og basehoppere. Den regnes som Europas høyeste loddrette fjellvegg. Det er cirka 1700 meter fra bunnen av dalen og opp til toppen av veggen, hvorav 1000 meter et loddrett stup, der fjellmassivet delvis henger 50 meter utover veggen.

Halvor Hagen jobber som tindefører og klatrer en del i Trollveggen selv.

Han kjenner ikke til redningsaksjonen som pågår nå, men sier at det er mange ulike klatreruter å velge mellom i Trollveggen.

– Alle er relativt krevende, sier Hagen.

De siste 20 årene har det vært mindre aktivitet i Trollveggen på grunn av flere steinras.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL