Hopp til innhold

Politiet takker redningsmannskapene i Trollveggen

De to tsjekkiske fjellklatrerne som falt ned fra Trollveggen for en uke siden, er i dag hentet ut fra fjellet. Redningsaksjonen var særdeles krevende.

Redningsaksjon i Trollveggen

TROLLVEGGEN: De to tsjekkiske klatrerne falt trolig ned under klatring i den såkalte engelskruta i Trollveggen før forrige helg.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Politiet skriver i en pressemelding at de to omkomne klatrerne ble hentet ut fredag klokka 14.40.

Vurderte å avlyse aksjonen

Klatrerne lå i bunnen av den stupbratte Trollveggen i Rauma, og på grunn av stor fare for steinsprang, har redningsaksjonen vært vanskelig.

Det har også vært problemer med både vind og lave tåkeskyer i området denne uken, og politiet bekrefter derfor at de flere ganger har vurdert å avlyse aksjonen.

– Vi hadde et møte i går, der vi vurderte å avlyse dette, men når vi i dag klokka 10 så at skyene lettet, så gjorde vi et nytt forsøk, sier innsatsleder Jørgen Molnes.

Jørgen Molnes ved Trollveggen

VANSKELIG: Aksjonen har vært svært krevende, både når det gjelder vær og sikkerheten til redningsmannskapet, opplyser innsatsleder Jørgen Molnes i politiet.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Dermed startet de den krevende aksjonen igjen, med klatrere på toppen av Trollveggen, og en klatrer som observerte fra en av nabotoppene. En 1000 meter lang line ble trukket opp med helikopter for å feste den til tauet de to klatrerne alt var festet i.

– Etter planen ble de løftet ut med lang line av helikopteret og transportert ned til basen for innsatsen og aksjonen ved Fiva gård i Rauma. Mannskap fra Romsdal Fjellredningsgruppe var på forhånd flydd inn til sikker sone for helikopter, opplyser politiet.

De pårørende blir tatt hånd om

Helikopter i Trollveggen

HENTET UT: Det var Nord Helikopter som hentet ut de to omkomne ved hjelp av klatrere fra Romsdal Fjellredningsgruppe.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Politiet opplyser at det nå følger en formell identifisering av de omkomne, og at de pårørende følges opp av politiet.

Det var klatrere fra Romsdal Fjellredningsgruppe og Nord Helikopter som til slutt klarte å få ut de to omkomne.

– Politiet retter nå en stor takk til alle som har bidratt til en trygg gjennomføring med erfaringskunnskap og ekspertise. Spesielt takker politiet for bidragene til Romsdal Fjellredningsgruppe, Nord Helikopter AS og mannskapet fra redningshelikopter fra 330-skvadronen, skriver politiet i pressemeldingen.