Hopp til innhold

Ungdommer presser hverandre til å se selvmordsvideo

En video som har sirkulert på sosiale medier blir nå delt med unge som ikke selv har valgt å se den. – Man må ta vare på også de som har delt videoen, mener Helsesista.

Illustrasjonbilde for TikTok.

Illustrasjonsbilde. Videoen av en mann som begår selvmord har nå begynt å dukke opp på andre sosiale medier. Enkelte lagrer også videoen.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

– Noen sier at de skal vise deg en video, og så presser de mobilen opp i fjeset ditt, sier åttendeklassingen Amalie Susanne Lereng Reiten ved Blindheim ungdomsskole.

Hun har ikke selv opplevd å bli påtvunget å se videoen, men synes det ikke er noe greit at den blir delt på den måten.

– Det er overhodet ikke greit. Det kan hende at det blir en mye større konsekvens for den personen som er presset til å se den enn det man tror, sier klassekamerat og elevrådsleder Alexander Myklebust Barstad.

Han har selv sett videoen og synes den kommer brått på.

– Jeg ble sjokkert. Det var veldig ekkelt. Du er ikke forberedt på det som skal skje, og så blir det et sjokk når du ser den.

  • Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40.
Ungdommer ved Blindheim Ungdomsskole.

Elevene ved Blindheim ungdomsskole har hatt flere samtaler om videoen de siste dagene. Alexander Myklebust Barstad til venstre og Amalie Susanne Lereng Reiten rett fram.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

– Ta alle på alvor

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsista, gikk tidligere ut denne uka og advarte mot videoen av en mann som tar sitt eget liv. Nå har hun fått flere henvendelser fra unge som har sett noe de ikke ville se.

– En ungdomsskoleelev har fortalt at vedkommende ble holdt fast og tvunget til å se filmen mot sin vilje, sier Krohn Engvik.

Helsesista har i det siste mottatt flere meldinger fra unge som har blitt tvunget til å se videoen.
Foto: Tale Maria Krohn Engvik / Helsesista

Hun forteller at videoen har vært et hett tema blant unge gjennom den siste tiden. Mange snakker om det i klassen og flere finner videoen på steder de ikke forventer det.

Men Krohn Engvik mener at det er viktig at man tar vare på dem som er med på å dele videoen videre også.

– Som voksne må vi forstå at barn og ungdoms hjerner ikke er ferdigutviklet, så de har ikke den evnen nødvendigvis til å ikke tenke at noe sånt har konsekvenser for andre. Så derfor er det viktig å reflektere sammen med dem, sier hun.

Tale Maria Krohn Engvik, @helsesista på sosiale medier, får meldinger hver dag fra unge som sliter.

Tale Maria Krohn Engvik, @helsesista på sosiale medier, får meldinger hver dag fra unge som sliter.

Foto: Tale Maria Krohn Engvik

Foreldre kan bli sinte når de finner ut at noen i klassen har sendt rundt slike videoer, men Krohn Engvik mener man bør være forsiktig med hva man sier om den eller de som har gjort det.

– Ikke vær for hard mot dem som har delt videoen, men vær litt mer nysgjerrig på hva det handler om. La barn og unge komme med innspill til hvordan man skal løse det.

Mange trenger en samtalepartner

Politiet sier at TikTok jobber med å få kontroll på videoen for å slette den, men den har blitt lastet opp gjentatte ganger på flere plattformer. Det gjør det vanskelig å forhindre at brukere ser den.

Avdelingsleder for 8. trinn ved skolen, Anne Grethe Selliseth, sier det er brukt mye ressurser og tid på å bearbeide inntrykk etter at videoen ble kjent.

– Mange blir opprørt og trenger en samtalepartner etterpå. Miljøterapeuter og de som har tett kontakt med ungdommene har hatt det veldig travelt de siste dagene med å roe ned flere, sier Selliseth.

Anne Grethe Selliseth

Anne Grete Selliseth er avdelingsleder for 8. trinn ved Blindheim ungdomsskole.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

Kenneth Larsen, fagleder for nettpatruljen i Møre og Romsdal politidistrikt oppfordrer folk til å holde seg unna appen i en periode hvis man vil unngå å se videoen. Om man først har sett videoen, er det viktig å prate med noen man har tiltro til om det.

– De synsuttrykka de blir utsatt for er ikke noe som verken barn eller voksne burde se.