NRK Meny
Normal

Tuberkulosebarna får endelig oppreisning

Barn og ungdom fra Møre og Romsdal som opplevde overgrep i forbindelse med tuberkulosebehandling, får nå muligheter til å søke om økonomisk oppreisning.

Tuberkulosebarn ved Reknes sanatorium
Foto: Romsdalsmuseet

Ordningen skal gjelde for alle barn og unge som ble behandlet på Reknes i Molde eller sanatorium andre steder i landet etter 1960.

Klart moralsk ansvar

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V) sier fylkeskommunen ikke har et juridisk ansvar for å lage en slik ordning, men en klar moralsk forpliktelse. Det er fire år siden fylkeskommunen fikk to søknader om erstatning. Da sa politikerne nei, men den kom opp på nytt for halvannet år siden da spørsmålet om oppreisning til barnehjemsbarn var oppe til behandling og ble vedtatt. Fylkestinget vedtok i april at ordningen skal innføres og nå har fylkesutvalget etter forslag fra Gjerde og Frank Sve (Frp) vedtatt at den skal gjelde alle som ble utsatt for overgrep enten det var på institusjoner i Møre og Romsdal eller andre steder i landet.

frank sve, gunn berit gjerde
Foto: NRK

Les også - Det er et slag i ansiktet å bli møtt av en så iskald skulder

Tuberkulose

Tuberkulose var i over 50 år en stor folkesykdom i Norge. Den er først og fremst en lungesykdom, men kan slå seg ned i andre organ i kroppen også. Mange fikk sykdommen i bein og ledd da den var mest utbredt. Det gjaldt særlig barn og ungdom. Smitten oppstår vanligvis ved at en pustar inn fine dråper eller støvpartikler som inneholder tuberkelbasiller.

Les også 300 år med sykehus i Molde