Hopp til innhold

300 år med sykehus i Molde

I 1713 ble det opprettet et hospital for de spedalske i Molde. Det feires med nytt frimerke.

Frimerke Molde sykehus

For 300 år siden ble Reknes hospital bygget. Molde bymuseum og Posten markerer dette med å gi ut frimerke som viser den planlagte hovedbygningen.

Foto: Molde bymuseum

– I flere tiår var det i drift fire store sykehus i lille Molde, sier Ola Gjendem ved Molde bymuseum.

Men før vi kommer til den historien, skal vi gå enda lenger tilbake i tid. For 300 år siden ga kong Christian den sjette tillatelse til å starte bygging av et hospital for de spedalske på Reknes i Molde.

Molde bymuseum og Posten markerer dette med å nå gi ut et frimerke som viser den planlagte hovedbygningen. Frimerket og førstedags-konvolutter blir i salg fra i dag.

Bakgrunnen for Reknes hospital er at det var utrolig mange spedalske i området.

– Det er historisk

Frimerkespesialist og filatelist Konrad Moe kaller det en festdag og har sett frem til utgivelsen.

– Det er historisk, sier Konrad Moe.

– Er folk fortsatt interessert i frimerker?

– Selv om interessen for frimerke har gått tilbake har, er interessen for lokale utgivelser der, sier Moe.

Først ute i Molde

Frimerket er en akvarell fra 1713, som viser Reknes hospital slik det var tenkt, ikke slik det ble.

Ola Gjendem

Byhistoriker Ola Gjendem.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Bildet viser en kirke som gikk over to etasjer med fløyer. De dårligste skulle være i den ene fløyen og de som var litt bedre i den andre fløyen. Prinsippet ble beholdt, men bygningen ble ikke helt lik slik vi ser på frimerket, sier byhistoriker Ola Gjendem.

I 150 år var det spedalskhet som ble behandlet på Reknes hospital.

Etter at den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen hadde fått bukt med sykdommen, ble Reknes hospital lagt ned. Men det tok ikke lang tid før Reknes igjen ble opprettet, da fikke det navnet Reknes sanatorium for tuberkuløse.

– Da ble det nesten 100 år med tuberkulose. Reknes i Molde ble den første offentlige instituasjonen i Norge som behandlet tuberkulose, forteller Ola Gjendem.

Lang sykehushistorie

– Det ble bygd opp en hel kultur rundt dette. I 1933 kom det katolske sykehuset i byen, St. Carolus sykehus, og det var det fjerde sykehuset på 12 kilometers avstand. Molde var på mange måter et lite tyngdepunkt. Sterke fagmiljøer var tidlig ute og skolerte seg, sier Gjendem.

Molde har altså en tradisjonsrik og lang sykehushistorie, og på det meste ble det drevet fire store sykehus parallelt i byen.

Reknes Hospital som senere ble Reknes sanatorium, Amtssykehuset i Molde som siden ble Fylkessjukehuset, Opdøl asyl som ble til Opdøl psykiatrisk sykehus og St. Carolus sykehus.

Sykehushistorien feires med frimerke og lansering av og boka “Sjukehusbyen Molde 1713-2013”.