Hopp til innhold

Tror Geiranger har fått prinsessebryllupet fordi bygda ikke sladrer

Geiranger forbereder seg nå på bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Katrin Blomvik Bakken tror bryllupet er lagt til turistbygda fordi de kongelige får ha privatliv.

Katrin Blomvik Bakken

Katrin Blomvik Bakken er direktør for Geirangerfjorden verdsarv og har selv møtt medlemmer av kongefamilien på privat besøk i Geiranger.

Foto: Remi Sagen / NRK

Geiranger er vant til mye oppmerksomhet. Hundretusenvis av turister flokker til bygda om sommeren. Likevel er det stas at det i fjor ble kjent at de denne sommeren også får et prinsessebryllupet til bygda. For prinsesse Märtha og Durek Verrett har lagt bryllupsfeiringen sin til Geiranger 31. august 2024.

Man blir litt stolt på en måte. De kunne valgt hvilket som helst annet sted, sier direktør for stiftelsen Geirangerfjorden verdsarv, Katrin Blomvik Bakken.

Märtha Louise og Durek Verrett er mye og ofte i media. Nylig varslet prinsessen at paret helt fram til bryllupet ikke vil svare på spørsmål fra pressen. De har rett og slett fått nok.

Märtha Louise og Durek Verrett.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skal gifte seg i Geiranger 31. august 2024.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men selv om det har vært stor oppmerksomhet rundt bryllupet i media så virker det som om mange av de i overkant 200 fastboende i Geiranger tar nyheten med ro.

– Jeg tror folk er ganske avslappa til det her inne, sier Bakken.

Les også Märtha kuttar band med pressa

Få folk i bygda som spekulerer i detaljene rundt bryllupet

Bakken tror det er nettopp den avslappa holdningen til de fastboende som gjør Geiranger attraktivt. I tillegg til at de kongelige kjenner både bygda og familien som driver Hotel Union, der bryllupet skal være, godt.

Union holder korta veldig tett til brystet, vi får ikke noe utav de. Og det tenker jeg er bra. Det er nok litt av kvalitetsstempelet som antagelig bygda og hotellet har fått her ved at de har fått dette bryllupet. De er flinke og profesjonelle og de ivaretar den private statusen til prinsessa.

Her er kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise på sightseeing i veteranbil i Geiranger i anledning sølvbryllupet til det norske kongeparet.

Her er kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise på sightseeing i veteranbil i Geiranger i anledning sølvbryllupet til det norske kongeparet i 1993.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kongefamilien har vært mange ganger på besøk til bygda, både privat og offentlig. Blant annet la kongeparet feiringa av sølvbryllupet sitt til nettopp Geiranger.

Bakken har selv opplevd å få privat besøk av både prinsesse Märtha Louise, kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja ved fjordsenteret i Geiranger, og ingen utenfra visste at de var der.

Les også Märtha Louise angriper Se og Hør i egen podkast

Martha Louise på bokbadet i Cappeln Damm.

Tror folk utenfor bygda tenker mest på bryllupet

Elisabeth Merok, som driver E. Merok Turisthandel synes det er flott at prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har valgt Geiranger som lokasjon, men på det jevne tror hun at det er folk utenfor bygda som tenker mest på det.

Elisabeth Merok driver E. Merok Turisthandel i Geiranger

Elisabeth Merok har tatt over E. Merok Turisthandel. Hun er tredje generasjon som driver butikken etter at bestefaren hennes startet den.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Jeg hadde noen engelskmenn her i forrige uke som spurte: Dere ser vel frem til bryllupet? Og jeg tenkte: Bryllup? Hvilket bryllup er det dere snakker om? Så de var mer interessert i det enn jeg er, ler hun.

Det blir kjekt, men jeg er ikke så opptatt av det, sier Merok.

Få folk i Geiranger før sesongen starter for alvor

Det er få folk i Geiranger denne dagen. Sesongen starter først i midten av mai.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Liker å få være seg selv uten oppstuss

Kristi Marie Skrede er journalist i NRK Nyheter og har ansvar for å følge kongehuset. Hun sier at kongefamilien setter stor pris på å få komme til lokalsamfunn der de kan gli inn og være seg selv, uten noe ekstra oppstuss.

Om det er surfing i Hoddevika på Stad, laksefiske i Lærdal eller Alta, eller fjellturer på Sunnmøre. Geiranger og området rundt har være reisemål for dronning Sonja siden 80-tallet. Der har hun gått turer, overnattet på små fjellgårder og vært gjest. Her har hun, familie og venner fått hjelp til å planlegge turer og fått gjennomføre turene i fred.

Bilde av Geiranger-fjorden, med høye fjell og vakkert turkis vann.

Mange håper nok at dette blir rammene for bryllupet – hvis været spiller på lag.

Foto: NRK / Remi Sagen

Skrede tror også Geiranger er valgt fordi stedet presenterer landet vårt på en spektakulær måte.

Det har nok vært viktig med tanke på at Durek Verretts familie, og parets venner fra USA og andre land, er viktige gjester her, sier hun.

Skal ha kongelig meny

Brasserie Posten i Geiranger

Det blir enda flere flagg og blomster i Geiranger når prinsessebryllupet nærmer seg.

Foto: Remi Sagen / NRK

Midt i turistmagneten ligger restauranten Brasserie Posten. Der merkes allerede pågangen fra gjester både på bryllupsdatoen, og ukene før. Derfor skal de sommeransatte ha lenger kontrakter enn noen gang tidligere, forteller Kenneth Løken, som driver restauranten.

Han har tenkt å gjøre litt ekstra ut av prinsessebryllupet.

Kenneth Løken, kokk og daglig leder av restauranten Brasserie Posten i geiranger.

Kenneth Løken er glad for at de skal få et prinsessebryllup til Geiranger. – ​​​​​​​ Jeg tror det blir en veldig fin happening, sier Løken som er kokk og driver restauranten Brasserie Posten.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Vi må ha fersk norsk kongekrabbe på menyen, kanskje noe prinsesseterte, eller piggvar havets konge, tenker han høyt.

– Kanskje den hjemmelagde burgeren vår blir en «Royale with Cheese» slik de har i «Pulp Fiction»? Selvfølgelig må vi spille litt på det. Så vi må ha en tre, fire, fem- retters kongelig meny. Det må vi, sier han.

Geiranger

Slik så det ut i Geiranger da NRK var på besøk. De fleste i Geiranger håper været blir litt bedre under prinsessebryllupet.

Foto: Remi Sagen / NRK

Han har også satset ekstra på drikkevarer i anledning bryllupet.

Vi har kjøpt inn grisedyr champagne. Det må vi ha for å feire, så om folk ikke drikker den så får vi ta en personalfest da, smiler han.

Vurderer prinsessekjole bryllupshelga

Selv om Katrin Blomvik Bakken ikke har noen hete tips til hvor ting skal skje, eller andre detaljer rundt bryllupshelga, så ligger bryllupet i bakhodet. Hun vil gjerne at bygda skal vise seg frem fra sin aller beste side.

Katrin Blomvik Bakken og Geirangerfjorden verdsarv har fått seg ny kostemaskin før prinsessebryllupet.

Splitter ny kostemaskin er kommet på plass ved besøkssenteret i Geiranger. Denne skal få kjørt seg denne sommeren, lover Bakken.

Foto: Remi Sagen / NRK

Hun skal selvsagt være hjemme i bygda bryllupshelga, og hun vurderer om hun og døtrene skal kjøpe seg prinsessekjoler til anledningen. For hun synes det er stas å være i nærheten av en slik begivenhet.

Vi skal være her og få med oss stemninga og folkelivet. Dette har vi lyst til å oppleve, sier Katrin Blomvik Bakken.

Det er relativt folketomt i Geiranger denne dagen. Når sesongen starter for alvor i mai vil gatene se helt annerledes ut.

Det er foreløpig relativt folketomt i Geiranger. Det vil endre seg når sesongen begynner for fullt i midten av mai.

Foto: Remi Sagen / NRK