Normal

Aksla-drapet: Tiltalte foreslo Pluto-ran

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Ifølge en nær venn av den tiltalte, skal 24-åringen ofte ha snakket om å rane Pluto-kiosken på Nørve.

Aksla-rettssak-vitneboks

På rettens andre dag forklarte en nær venn av den tiltalte 24-åringen seg om deres forhold, samt omstendighetene rundt et eventuelt Pluto-ran.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På dag to av Aksla-rettssaken er det hendelsene i forkant av drapet på Anja Weløy Aarseth som står i sentrum.

I tillegg til drapet, er 24-åringen også tiltalt for et mislykket ransforsøk av gatekjøkkenet Pluto, som ligger i nærheten av oppgangen til byfjellet Aksla.

Dette opptrinnet skal ha skjedd ca. kl. 18.00 onsdag 28. august, rett før tiltalte skal ha bevegd seg opp til det som etterhvert skulle bli drapsåstedet.

Tiltalte har erkjent skyld for drapet, men nekter for å ha forsøkt å rane Pluto-kiosken. På rettens andre dag forteller derimot en nær venn av 24-åringen at tiltalte ofte snakket om å rane nettopp dette gatekjøkkenet.

Foreslo Pluto-ran

– Han sa ofte at han hadde lyst til å rane Pluto-kiosken. Ved et tilfelle spurte han meg også om jeg ville være med og gjennomføre ranet, men jeg sa nei, sier vitnet.

I etterkant av det mislykkede ransforsøket, og det påfølgende drapet, spurte vennen den tiltalte om det var ham som hadde prøvd å rane gatekjøkkenet.

– Da nektet han for at han var ransmannen, men han sa han visste hvem som hadde gjort det.

(Saken fortsetter under bildet)

Aksla rettssak-statsadvokat og rettssakkyndige

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim spurte ut dagens første vitne. Her med de rettssakkyndige Terje Tørrissen og Michael Setsaas.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Behov for adrenalinkick

Ifølge vitnet var de to gode venner som har kjent hverandre nesten hele livet. Tiltalte skal ikke ha vært fremmed for å gjennomføre eller planlegge kriminelle handlinger.

Vitnet var svært overrasket over at tiltalte kunne gjennomføre en såpass grusom drapshandling, men forteller om en mann med et konstant behov for adrenalinkick.

– Han hoppet mye i fallskjerm før, men når verken det eller rusen hjalp ham med adrenalinkicket, så startet han med kriminelle handlinger. Jeg trodde likevel aldri trodd at dette (drapet) skulle skje. Det kom som et sjokk, sier vitnet.

– Må legge ham i bakken

Vitnet forteller likevel om en kompis som kan bli veldig «rabiat» når han drikker eller ruser seg på andre måter.

– En gang måtte jeg til og med legge ham i bakken og holde ham nede.

I etterkant av drapet skal tiltalte ha vært besatt av å følge med på nyhetene. Det var dagens første vitne som angivelig hentete ham i Ålesund og fraktet ham til Isfjorden etter drapshandlingen.

– Da jeg åpnet døra på bilen spurte han om jeg hadde hørt hva som hadde skjedd i Ålesund. Han snakket om at det hadde skjedd drap før i Ålesund, og at det var ett av mange, sier vitnet.

Også da politiet var i området Isfjorden skal tiltalte ha fått panikk.

Ville på avrusning halvtime før pågripelsen

Et annet vitne, som også er nær venn av tiltalte, møtte 24-åringen samme dag som pågripelsen, onsdag 4. september.

Mannen som vitnet onsdag anslår selv at han snakket med tiltalte så kort tid som rundt en halvtime før 24-åringen ble pågrepet av politiet.

Vitnet forteller at mannen var svært stresset, gråt, og sa at han ville legge seg inn på avrusning.

– Han sa han ville være i stand til å ta hånd om sin familie. Jeg så på han at han ikke hadde det bra, sier kompisen i retten.

Dette stemmer også overens med tiltaltes oppleste forklaring på rettens første dag, der det kom frem at 24-åringen slet med de psykiske ettervirkningene i dagene etter drapshandlingen.

Den 4. september, ble tiltalte pågrepet.

NRK følger rettssaken, og den kan du få med deg både på våre nettsider NRK.no, samt NRK P1 og TV.

Aksla rettssak-forsamling

Også på rettens andre dag var presseoppbudet stort i lagmannsrettssal 203 i Ålesund tinghus.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK