Aksla-saken: Tiltalte fikk fritak fra retten

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Retten gav medhold til at den tiltalte 24-åringen slipper å møte i retten under første del av rettens tredje dag.

Aksla-rettssaken – rettstegning av aktor, forsvarer og tiltalte som lener seg over bord

Den tiltalte 24-åringen virket både sliten og rastløs under rettssakens tredje dag.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

Allerede på rettens første dag fremsatte tiltaltes forsvarer en psykologierklæring som begjærte at 24-åringen skulle slippe å være i salen under rettssaken.

– Dette har med min klient sin form å gjøre. Han føler seg dårlig, sa forsvarer Per Herman Thori-Aamot tidligere.

Dommeren avviste anmodningen både første og andre dag, men på rettssakens tredje dag løsnet dommeren på tøylene.

– Vi vil ta psykologens erklæring i betraktning, og godtar derfor at tiltalte kan slippe å være i salen frem til klokken kvart på elleve, sier dommer Kjetil Gjøen.

I denne perioden skal retten gå gjennom rent tekniske spor. Dommeren ville likevel at 24-åringen skulle komme tilbake når det kommer opp spørsmål om trusler rundt etterforskningen, samt gjennomgang av tilknytningen til den kriminelle gjengen MS13.

Verken aktor eller bistandsadvokaten hadde innvendinger mot dommerens avgjørelse.

(Saken fortsetter under bildet)

Aksla rettssak-aktor og forsvarer

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim hadde ingen innvendinger mot at tiltalte slapp å være tilstede under første del av rettssakens tredje dag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Teknisk gjennomgang

På rettens tredje dag vil retten fortsette gjennomgangen av tekniske spor, analyse av DNA, samt våpen.

Torsdagen vil også gå med til obduksjonsrapporten, noe som innebærer inngående detaljer rundt funnet av Anja Weløy Aarseth på byfjellet Aksla 31. august.

I tillegg skal politibetjent Jan Erik Bresil intervjues på telefon i forbindelse med den kriminelle gjengen Mara Salvatrucha (MS13), som tiltalte hevder å være en del av. 24-åringen har også hevdet at han drepte Anja på bestilling fra denne gjengen.

Til slutt vil seniorrådgiver Cato Mejer gå gjennom elektroniske spor, som beskriver både tiltaltes og avdødes bevegelser.

Aksla rettssak-forsamling 3
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.