Hopp til innhold

Politiet: Både ransforsøk, voldtekt og drap på litt over en time

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Innenfor få minutter mener politiet at tiltalte må ha forsøkt å rane en kiosk, rømt fra ranet og så voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth. Flere vitner kan ha sett ham like før drapet.

Aksla-drapet: Grafikk basert på tidspunkt i retten

TIDER OG STEDER: I retten fortalte vitner og politiet om ulike obsersvasjoner som er med på å tegne puslespillet om hvordan drapet og ranet kan ha skjedd.

Foto: Norge i bilder, Sunnmøre politidistrikt | Grafikk: Sivert Moe Winther

Politiet i Ålesund har sammen med Kripos gjort en omfattende gjennomgang av ulike opplysninger, vitneforklaringer og overvåkingsbilder for å slå fast både hvor offeret og tiltalte var i tiden før og under hendelsene på fjellet Aksla.

De sentrale tidspunktene er:

  • 17.48 Kiosken Pluto blir forsøkt ranet og ransalarmen blir utløst
  • Etter ransforsøket observerer vitner mannen løpende vekk fra stedet nordover, ikke langt unna finner politiet et fotavtrykk de tror kan knyttes til tiltalte
  • 18.10 Anja Weløy Aarseth fanges opp av et overvåkingskamera i det hun kjører forbi Norsk maritimt kompetansesenter på vei til Aksla for å jogge
  • ca. 18.40 To kvinner på tur observerer en «skummel» mann i mørke klær litt øst for åstedet
  • 18.40 – 19.00 Påtalemyndigheten mener at voldtekten og drapet skjedde i dette tidsrommet
  • 18.59 Et vitne observerer en mann i mørke klær som ikke er turgåer. Mannen går vekk fra åstedet og østover

Tiltalte har erkjent voldtekten og drapet, men hele tiden nektet for kioskranet.

I retten ble det derfor et tema om han kunne har rukket begge deler.

– Vi har vurdert tidsbruken fra Pluto til åstedet, og det er fullt mulig å rekke å forflytte seg den distansen i tidsrommet det gjelder, kunne hovedetterforsker Sindre J. Ryssevik i Sunnmøre politidistrikt på spørsmål fra forsvareren.

Retten fikk onsdag høre både politiførstebetjent Ryssevik og to andre politifolk forklare seg om ulike opplysninger og tidspunkter.

En hundefører fortalte om hvordan de hadde prøvd å følge personen som truet de kioskansatte med en pistollignende gjenstand, og at de fant et fotavtrykk på bakken.

En krimtekniker fortalte så mer om avtrykket, og tidfesting av Anja Weløy Aarseths bevegelser ved hjelp av kassalapper, vitneobservasjoner og overvåkingsbilder.
Arbeidet med å finne ut hvem som hadde vært hvor, og til hvilke tidspunkt ble veldig viktig for politiet allerede tidlig i etterforskningen, fortalte hovedetterforskeren.

– Vi var sikre på at Anja var drept, og vi var sikre på at funnstedet var det samme som åstedet. Gjerningsmannen måtte ha vært oppe på åstedet på samme tid som drapet. Vi måtte få en oversikt over hvem som hadde vært på Aksla, sa politiførstebetjent Sindre J. Ryssevik i retten.

Les mer: – Dette avtrykket kan være tiltaltes

Her passerer en bil/kan være Anjas bil

18.10: Politiet mener at dette overvåkingsbildet viser Anja Weløy Aarseth som kjørte opp mot Aksla for å starte joggeturen. Under etterforskningen slapp de bildet for å utelukke at det kunne være noen andre.

Foto: Overvåkningskamera/politiet

Aktor: – Viktig å belyse at han var alene på åstedet

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim forteller at det er viktig å få klarlagt fakta så nøyaktig som mulig, og at det er bakgrunnen for at de velger å bruke tid i retten på mange små biter fra vitner og etterforskning

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim

VAR ALENE: Statsadvokat og aktor Ingvild Thorn Nordheim vil i retten belyse at de mener tiltalte var alene på åstedet da voldtekten og drapet skjedde, til tross for hans påstander om en Mr. X.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vi ønsket å belyse tiltaltes bevegelser på fjellet Aksla både med tanke på tidspunkt, ranet på Pluto og for å fastslå drapstidspunktet så nærme som mulig, sier Nordheim til NRK.

Sentralt for aktoratet er også hva vitnene faktisk har sett da de mener å ha sett en person som kan være den tiltalte 24-åringen.

– Det er også viktig for oss om vitnene har observert tiltalte sammen med andre, og det er ingen som sier de har gjort det, sier statsadvokat og aktor Nordheim.

– Hvorfor er det viktig for dere?
– Det er viktig fordi han selv hevder å ha vært på åstedet sammen med noen, men det er det ingen som har observert, svarer hun.

Tidligere i rettssaken har det kommet fram hvordan den tiltalte 24 år gamle mannen hevder å ha hatt en medsammensvoren.

Mannen sier at det var en annen mann han kaller Mr. X som slo til Anja Weløy Aarseth før voldtekten og drapet.

Les også: Tiltalte skylder på medhjelper

Dette fester ikke politiet lit til fordi de ikke har klart å finne noen ting som styrker en slik versjon av hendelsene.

Pensjonert politimann kan ha observert tiltalte rett etter drapet

Et av vitnene som påtalemyndigheten hadde kalt inn for å forklare om akkurat slike forhold har selv tidligere vært politimann.

Jostein Solvoll kan ha sett gjerningsmannen like etter drapet.

– Jeg reagerte umiddelbart fordi vedkommende hadde på seg klær som ikke passer inn i turgåer-stilen. Jeg tenkte «hva har han kledd seg for». Det var grunnen til at jeg ble veldig oppmerksom, sa Solvoll fra vitneboksen.

Vitnet kunne fortelle at han gikk på tur sammen med kona.

Både han og kona hadde GPS-funksjon som sporet turen, og dermed vet han nøyaktig hvilket tidspunkt han møtte den mørkkledde mannen – klokken var 18.59.

Benken ved åstedet på Aksla og blomster ved

ÅSTEDET: Den pensjonerte politimannen fortalte i retten at de møtte det som kan ha vært gjerningsmannen like etter drapstidspunktet bare 15-20 meter fra åstedet på Aksla. I disse dager ligger det igjen blomster og lys på stedet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Observasjonen skjedde midt i bakken øst for benken på stien, ca. 15–20 meter fra drapsstedet, ifølge Solvolls forklaring.

Politiet kunne i retten også fortelle at flere andre vitner har forklart i politiavhør om lignende observasjoner av en mørkkledd mann før drapet skjedd. Da i området mellom kiosken Pluto og åstedet på Aksla.

Omfattende puslespill

I retten kom det fram at politiet hadde et stort omfang å hente informasjon fra for å danne det bildet som danner grunnlag for straffesaken.

Hovedetterforsker Ryssevik fortalte at innhentingen av informasjon startet med en gang de fikk melding om at hun var savnet.

– Like etter det startet vi innhenting av informasjon og søk etter Anja, sa politimannen.

Han kunne også fortelle at de fikk inn taktiske etterforskere fra Kripos i Oslo allerede samme dag som den unge studenten ble meldt savnet. For det var noe som ikke stemte.

– Ganske raskt skjønte vi fra informasjonen vi fikk at dette var noe helt annet enn en vanlig forsvinningssak. Enten hadde det skjedd et uhell eller så hadde det skjedd en kriminell handling, sier Ryssevik var tankene de hadde på politihuset i Ålesund.

I løpet av etterforskningen ble det derfor store mengder undersøkelser:

  • Over 200 vitneavhør
  • Innhentet 43 overvåkingsvideoer
  • Fått inn og behandlet rundt 1000 tips