Tiggere føler seg bedre med håndarbeid

Etter at Bianca Preda Letitia og Maria Predica begynte med strikking og brodering på gata har de fått mer kontakt med folk i Molde. De skjemmes over å sitte og tigge, men føler seg bedre ved at folk ser at de kan gjøre noe annet.

Strikkende tigger

Etter at Maria Predica begynte å strikke på gata har hun fått bedre kontakt med folk i Molde.

Foto: Ann Eli Nøsen

Småbarnsmødrene og svigerinnene Maria Predica (21) og Bianca Preda Letitia (25) fra Romania sier de føler seg bedre etter at de begynte med håndarbeid på gata i Molde. Bianca Preda Letitia sier hun ikke har noe annet valg om hun skal forsørge sin datter på to og et halvt år.

Jeg skjemmes over å sitte og be folk om penger. Etter at jeg begynte å sy kommer flere bort til meg og snakker med meg på en annen måte. Noen snille mennesker kommer med ull til sitteunderlag jeg kan brodere rundt. Det gir igjen mer penger i koppen.

Tigger med håndarbeid

Bianca Preda Letitia føler seg bedre etter at hun begynte med håndarbeid på gata. Hun syns det er godt å vise folk at hun kan noe annet enn å be om penger.

Foto: Ann Eli Nøsen

Godt å vise folk at jeg kan

For Bianca har det blitt viktig å vise folk at hun er i stand til noe annet enn å be om hjelp fra andre. Samtidig som nåla tråttig går gjennom de små ullappene til sitteunderlaget har hun koppen stående foran seg i Storgata.

Mitt store ønske er å komme hjem til datteren min til jul. Min mann selger bladet "Folk er Folk" på Roseby. Klarer jeg å selge et par tepper på en dag har jeg 400 kroner. Med bare koppen fikk jeg i snitt 250 kroner på en bra dag. Men med de pengene vi har i dag kommer vi oss ikke hjem til jul.

Sitteunderlag tiggere

Rumenske Bianca selger sitteunderlag hun har brodert kanter på i Storgata i Molde.

Foto: Ann Eli Nøsen

Svigerinna strikker

Lenger borti gata finner vi Maria Predica godt innpakket i svart boblejakke og skaut. Hun sier hun er fire måneder på vei og ryggen verker etter hvert som mangen vokser. At dagene blir mørkere og kaldere merkes godt for de som sitter på gata. Likevel får Marias strikkepinner dagen til å gå fortere. Det er også blitt hyggeligere for tiggerne siden flere stopper opp og snakker med dem og gir dem garn.

Jeg er kald på fingrene, men jeg strikker så lenge jeg klarer. I bilen om kveldene blir det for mørkt. Vi sover i bilen. Jeg strikker tøfler som jeg selger til folk. Noen kommer og spør meg om jeg kan lage ett par til dem.

Maria forteller at hun har to barn hjemme i Romania - ei jente på sju og en gutt på åtte år. Hun og mannen venter sitt tredje barn i slutten av april. Også hun har et mål om å komme seg hjem til jul sammen med svigermora, svogeren og svigerinnen Bianca. Akkurat nå strikker hun på små gule barnetøfler. I posen har hun flere par til voksne.

Maria strikker og tigger

Gravide Maria Predica strikker barnetøfler på gata i Molde. Det gir mer penger i koppen og hyggeligere møter med folk som kommer forbi.

Foto: Ann Eli Nøsen

Når jeg selger noe, sender jeg det til mine barn.

Også Bianca har jenta si i tankene og har egentlig mest lyst til å reise hjem og aldri komme tilbake. Hun sier hun ikke liker å tigge. Min drøm er å få et hus der vi kan bo og leve som en familie i Romania.

Jeg ønsker ikke at min datter skal måtte tigge slik som jeg og mannen min. Jeg vil gjerne at hun skal gå på skole og få et bedre liv. Ved å gjøre håndarbeid føler jeg meg bedre og håper å få inn nok penger til å reise hjem jo før jo heller.