Hopp til innhold

Teknologikampen mellom drosjene og piratene

«Taxifix» har lenge vært i bruk i Oslo og mobilappen har spredt seg gradvis over hele landet. Nå vil det snart være mulig å gi karakterer på drosjesjåfører.

Taxifix

TAXIFIX: Mobilappen ble lansert i 2012, og nå skal den utvikles videre for å blant annet konkurrere ut pirattaxiene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Du har kanskje hørt om striden mellom taxinæringen og det som refereres som «pirattaxi-virksomhet».

For at drosjenæringen skulle ta opp kampen om å være raskt tilgjengelig for brukere og gjøre systemet enklere, ble mobilappen «Taxifix» lansert av Oslo Taxi i 2012.

Drosjer i Ålesund, Molde og Kristiansund har også tatt i bruk tjenesten, og snart vil den få flere funksjoner.

– De siste par årene har det blitt mer aktuelt å konkurrere ut pirattaxiene. Vi skal være like oppdatert og fremtidsrettet som de, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Per-Morten Bjørlykke, fra Norges Taxiforbund.

Er skeptisk til karaktersystemet

Snart vil det være mulig for brukere av mobiltjenesten å gi sjåfører karakterer etter endt tur. Denne funksjonen er Bjørlykke skeptisk til.

Per-Morten Bjørlykke

Per-Morten Bjørlykke, fylkesleder i Norges Taxiforbud, Møre og Romsdal.

Foto: privat

– Det er jeg litt bekymret for. Jeg synes at vi ikke skal sette karakter på alle sjåfører, for det kan være at det ikke er alle som har en like god dag. Det er et område vi må se og diskutere litt om.

– Det er mange bedrifter som har et system der man kan gi tilbakemelding ved å trykke på et «smileansikt», og det har jeg ingen motforestillinger mot. Men det at det skal gå direkte på en person, er jeg ikke så opptatt av, sier Bjørlykke.

Drosjer mot pirater

Bjørlykke forteller at Norges Taxiforbund alltid er på hugget når det kommer til de som kjører pirattaxi.

– Dette er faktisk et så stort samfunnsproblem at mange drosjesentraler søker nå om å få slippe nattevakt, for det er en belastning på enkeltpersoner. Skal du gå en hel nattevakt uten å ha tjent inn noen kroner, er ikke det bra.

– Selv om det er slått fast at det er ulovlig virksomhet, så er det fortsatt en problem. Vi ringer av og til de som reklamerer for seg selv på sosiale medier. Mange av de tar over dobbel takst på for eksempel lørdagskvelder.

– Stoler ikke 100 %

På Skateflukaia i Ålesund, står drosjesjåfør Asgeir Olsen parkert. Han er ikke så veldig begeistret for mobilappen.

Asgeir Olsen

Asgeir Olsen stoler ikke helt på mobilappen, men han er ikke redd for de nye oppdateringene som kan komme.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

– Av og til når de bestiller med mobilene sine er ikke alltid GPS-en er riktig. Om man får bestilling fra en privat adresse skal man være ekstra obs. Så appen stoler jeg ikke 100 % på, sier Olsen.

Hva tenker du om at brukere kanskje snart kan gi deg karakter for sjåførjobben?

– Det blir bare et mer og mer avansert samfunn, men jeg er ikke bekymret. Det har aldri vært en dag jeg har gått redd på jobb, sier Olsen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL