NRK Meny
Normal

Studentlederne tar opp kampen for studiestøtten

Studentene har i dag hatt krisemøte om studiestøtten. Nå starter de jobben med å få elleve måneder studiestøtte tilbake i statsbudsjettet.

Studentlederne samlet på kastemøte

Norske studentledere var i dag samlet på hastemøte om studiestøtten.

Foto: NSO

Studentene har gått fra jubel til skuffelse på drøye tre uker. Da den avtroppende rødgrønne regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett i midten av oktober, var det stor glede over at det i forslaget lå en økning i studiestøtten fra 94.400 kroner til 105.600 kroner i året.

Støtten skulle utbetales over elleve måneder, og det hele betydde 11.200 kroner mer i studiestøtte. En mangeårig kampsak for norske studenter så endelig ut til å ha gått gjennom.

Gledet seg for tidlig

Det var imidlertid for tidlig å glede seg. Da regjeringspartiene Frp og Høyre la frem sine budsjettjusteringer denne uken, var økningen i studiestøtte borte. Da kalte Norsk studentorganisasjon (NSO) inn til hastemøte for studentlederne.

Hastemøtet ble holdt i Oslo hvor Knut Arild Hareide fra KrF var en av gjestene og svarte studentlederne om 11 måneders studiestøtte.

Knut Arild Hareide

Partileder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Dette handler om det fremtidige kunnskapssamfunnet vi skal bygge sammen. Da jeg var student i Bergen, betalte jeg 1250 kroner i måneden i husleie. Det er ikke mange som er studenter i Bergen i dag som har den muligheten. Dette er den mest effektive måten å bruke pengene på for å realisere kunnskapssamfunnet, sa Knut Arild Hareide til studentlederne.

Viktig å sette søkelyset på kunnskapssamfunnet

Kristine Aarnes, leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Ålesund, og Trine Vammervold Kolbustuen, leder av Studenttinget i Volda, representerte over seks tusen studenter på Sunnmøre på Norsk Studentorganisasjons hastemøte på søndag.

Trine Kolbustuen

Leder av Studenttinget i Volda, Trine Kolbustuen, mener det er viktig at det settes mer fokus på studentene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Vi mener at det er viktig at det settes fokus på kunnskapssamfunnet ved at 11 måneders studiestøtte blir innført. Vi vil at man skal kunne være heltidsstudent der læringsutbytte skal stå i fokus sånn at man skal slippe å jobbe så mye at det går utover studiene, sier de.

Studentene i Ålesund og Volda håper nå at Rigmor Andersen Eide fra Kristelig Folkeparti og Pål Farstad fra Venstre vil være med å støtte studentenes kamp for 11 måneders studiestøtte.

– De har begge 11 måneders studiestøtte i sine valgprogram og vi håper nå at de vil prioriterer studiestøtten inn i forhandlingene og tar kampen for studentens bidrag til det fremtidige kunnskapssamfunnet, sier studentlederne i en pressemelding.