NRK Meny
Normal

Takker nei til fire nye år på Stortinget

Rigmor Andersen Eide setter punktum som stortingspolitiker etter denne perioden.

Rigmor Eide

Rigmor Eide (KrF) gir seg på Stortinget, men vil engasjere seg i lokalpolitikken i Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

Eide har vært fast stortingsrepresentant for Møre og Romsdal KrF siden 2009. Tar vi med tiden som fast møtende vararepresentant har hun totalt 10 år bak seg på Stortinget. Nå har hun takket nei til å fortsette.

– Det har vært fantastiske år, men når denne perioden er over er jeg 63 år og da tenker jeg at livet har også andre ting å by på som jeg vil bruke tid på, sier Rigmor Andersen Eide.

– Det er jo et spesielt liv å være stortingsrepresentant. Hva synes du har vært det beste ved det?

– Oj, det er vanskelig å trekke frem noe spesielt. Men jeg møter jo fantastiske mennesker hver eneste dag som har noe å fortelle til meg, og som jeg lærer noe av. Jeg har fått muligheten til å reise mye, noe som har gitt stor inspirasjon til å jobbe her hjemme. Og så er det de politiske sakene som KrF har kjempet for og fått gjennomslag for, sier Eide.

Oppturer og nedturer

I Rigmor Andersen Eides tid som stortingspolitiker har KrF opplevd oppturer og nedturer. Da hun startet sin karriere som fast møtende vararepresentant på Stortinget var KrF et regjeringsparti og Kjell Magne Bondevik var statsminister. Stortingsvalget i 2005 ble en stor nedtur og de neste årene var KrF et opposisjonsparti uten noe særlig innflytelse.

De borgerlige partilederne

KrF fikk politisk innflytelse gjennom samarbeidsavtalen som ble inngått med den nye regjeringa.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter stortingsvalget i 2013 inngikk KrF og Venstre en avtale om samarbeid med Høyre og Frp som dannet regjering. Dermed var KrF igjen et parti med politisk innflytelse i Stortinget.

– Dette er spennende for nå har vi fått virkelig innflytelse. Sammen med Venstre kommer vi på vippen i mange saker, og det ser vi ofte at den muligheten vi har til å samarbeide med opposisjonen, blir viktig for KrF. Samtidig må jeg si at det samarbeidet som vi har med regjeringa er verdifullt. Det er der grunnlaget vårt ligger, sier Rigmor Andersen Eide.

Comeback i lokalpolitikken

Men Rigmor Andersen Eide har ikke tenkt å legge politikken på hylla. Til høstens kommunevalg stiller hun på KrF sin liste i Ålesund med gode muligheter for å komme inn i bystyret.

– Når stortingsperioden er over så tenker jeg at jeg kan jo ikke reise tilbake til Ålesund uten å engasjere meg i lokalpolitikken. Jeg har fått masse kompetanse gjennom disse 10 årene og jeg tenker at dette må jeg bruke Ålesund. det har jeg lyst til og kjenner at når jeg leser aviser og hører på radio så vokser det engasjementet, sier Eide.