Hopp til innhold

Fjellet har flyttet seg 4-5 centimeter

Fjellpartiet «Mannen» er et av Norges mest rasfarlige fjellparti. Det er oppdaget en gedigen sprekk, og skredet kan sperre hele Romsdalen og oppsamlet vann kan forårsake en flodbølge.

Video FJELLSPREKKEN UTVIDER SEG

Denne vinteren har fjellområdet flyttet seg 4–5 centimeter. Den største forflytningen har vært på 8 centimeter.

Nå skjerpes overvåkningen. I løpet av sommeren skal det settes opp enda mer overvåkningsutstyr. Og i løpet av vinteren har fjellsprekken utvidet seg med 4 centimeter.

Tore Bergeng

Ingeniør Tore Bergeng forteller at fjellpartiet på det meste har flyttet seg 8 centimeter på et år. Nå har fjellet flyttet seg 4–5 centimeter.

Foto: Remi Sagen / NRK

Fjellpartiet Mannen

På kanten av fjellpartiet Mannen. Profilen i bakgrunnen kan du se nede fra europavegen når du kjører gjennom Romsdalen.

Foto: Remi Sagen / NRK
Fjellpartiet Mannen

Mannskapene er nå oppe i fjellet for å montere mer overvåkningsutstyr.

Foto: Remi Sagen / NRK
– Vi har bygget ut overvåkningssystemene her over flere år. Nå gjenstår monteringen av utstyr i det siste borehullet, sier ingeniør i Åknes/Tafjord, Tore Bergeng
.

Overvåkes 24 timer i døgnet

Fjellpartiet «Mannen» ligger i Romsdalen, og toppene strekker seg opp mot 1300 meter over havet. De siste årene er det montert følere i borehull, antenner og GPS-utstyr. Hvert minutt, 24 timer i døgnet, sender utstyret signaler til Åknes/Tafjord Beredskap. Der registreres den minste bevegelse i fjellet.

– Det siste året har fjellet beveget seg 4–5 centimeter, forteller Bergeng.

– Vi rekker å varsle

Målingene enkelte år har imidlertid vist enda større bevegelser. På det meste har fjellet beveget seg 8 centimeter på et år. Ekspertene er rimelig sikre på at skredet kommer en eller annen gang. Men takket være målingene skal folk i området bli varslet i tide.

– Nå har vi så godt måleutstyr at vi skal kunne forutse når skredet kommer, sier Bergeng.

Opp mot 25 million kubikkmeter stein kan falle ut fra dette fjellpartiet. Det vil i så fall bli Norges største kjente steinskred. Det største steinskredet til nå, på Tjelle i Nesset i 1756 var på 15 millioner kubikkmeter stein.