Snart må du vaske plastavfallet

Et titalls kommuner i fylket skal bli mer miljøbevisste og begynne å gjenvinne plast. Miljøselskapet Årim skal stå for innsamlingen i de fleste av kommunene, og kommunikasjonsansvarlig tror dette kan bli en omveltning for mange av innbyggerne.

Plastvask

Snart blir dette en daglig rutine for flere innbyggere i Møre og Romsdal.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Er du klar for å vaske og tørke plastavfallet ditt før du sender det til gjenvinning? Snart skal 11 nye kommuner i fylket begynne med dette.

Innbyggerne får dermed enda mer å tenke på, når det fra oktober av blir innført plastsortering.

Les også:

Forventer motstand

ÅRIM nøyer seg ikke lenger med å samle inn avfall og papir, nå vil miljøselskapet også ha inn plast.

Men plasten kan ikke hives rett til gjenvinning. Først må du vaske og tørke rømme- og yoghurtbegrene dine, i tillegg til andre matemballasjer. Heller ikke sjampo eller vaskemiddelrester vil ÅRIM se i plastgjenvinningsposen.

Ingeborg Ukkelberg som er kommunikasjonsansvarlig ved ÅRIM, forventer at ekstraarbeidet ikke blir tatt like godt imot av alle.

– Vi er veldig klar over at vi ber folk om å endre vaner, og det er ikke noe vi liker. Vi forventer litt motstand, men vi vet at flertallet har sagt at de ønsker plastinnsamling, sier Ukkelberg.

Ingeborg Ukkelberg

Ingeborg Ukkelberg er kommunikasjonsansvarlig ved ÅRIM.

Foto: Peder Otto Dybvik

Reagerer

Og reaksjonene lot ikke vente på seg da NRK spurte folk på gata om hva de syntes om at de snart må vaske plastavfallet sitt.

– Å skylle plastavfall er det vel ingen som gidder. Det meste går i søpla hos meg.

– Det er jo snakk om hva du vil bruke tiden til. Om du skal vaske yoghurtbegre eller lese avisen.

Innbyggere

Ikke alle er negative

Men ikke alle innbyggere er like negative til den nye ordningen som skal komme. Molde interkommunale renovasjonsselskap har hatt slik plastsortering siden 1999.

Selv om det kan virke som et tiltak for mange som snart skal begynne med en slik ordning, har Kurt Vaagen som er renovatør, gode erfaringa med plastinnsamling i de ulike kommunene.

– De er veldig flink til å levere plast. Det er stadig en oppgang i plastleveringen, sier Vaagen.

Både Vaagen og Ukkelberg tror det hele handler om en holdningsendring som vil komme litt etter litt.

– Vi regner med at når det har gått litt tid så syntes du at det er helt greit, og at du ikke kunne tenke deg å gå tilbake til den ordningen du har i dag.

Plastavfall
Foto: Astrid Marie Holand / NRK