- Røyken skal være ren

Miljøverndirektør advarer mot brenning av avfall på sankthansbål.

St.Hansbål på Retiro i Molde

Både ungene og miljøverndirektør Per Fredrik Brun gleder seg til bålet på Retiro, men vil at det skal brenne med reint treverk - ikke søppel.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Mange sankthansbål går opp i røyk i løpet av kvelden, men røyken skal helst være ren av brent treverk - ikke svart og illeluktende av plast og annet søppel.

Vil ha reine bål

Jon Børge Horneland fra Molde brannevesen og miljøverndirektør Per Fredrik Brun kontrollerte tirsdag St.Hansbålet på Retiro i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Fant plast og gamle møbler

På bålet som skal tennes på Retiro i Molde fant miljøverndirektør Per Fredrik Brun i Møre og Romsdal fylke både plast og malte gamle møbler.

- Det er ubehandlet rent treverk vi gir aksept for når det gjelder sankthansbål. Noen steder blandes det inn så mye rart at det blir rene avfallsfyllingen. Det har vi ikke noe særlig sant for, sier Brun.

Les også:

Ikke bra

Noe plast inneholder klor, så det er heller ikke bra å kaste på et bål.

- Du kan lett få dannet veldig giftige forbindelser. Jeg vil for eksempel være veldig betenkt på å la unger få innhallere den røyken som kommer fra det bålet. Så alvorlig er det faktisk, sier miljøverndirektøren.

- Arrangøren har ansvaret

Brannvesenet i Molde var i dag i rundt for å ta en sjekk.

- Det er bålarrangøren som har ansvar for bålet. Det er for eksempel umulig for oss å si noe om hva som er midt inne i bålet, sier Jon Børge Horneland ved Molde brannvesen.

Han jobber ved forebyggende seksjon ved brannvesenet.

- Vi har en overfladisk sjekk. Jeg har inntrykk av at folk har blitt flinkere til å lage bål av treverk, og ikke kaste søppel på sankthansbålet.

Plastavfall på St. Hansbålet

Miljøverndirektør Per Fredrik Brun fant plastavfall på Retirobålet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK