Hopp til innhold

Slik unngår du å få hunden på rømmen

Sommeren er høysesongen for hunder på rømmen. Mister du kontakten med Passop eller Trofast gjelder det å være snarrådig og godt forberedt. De beste rådene trenger slett ikke være dyre.

Hund

Alle hunder liker å løpe. Og av og til løper den bort fra eieren og kontakten mellom hund og eier blir brutt. Da er gode råd dyre.

Foto: Bernd Weißbrod / Ap

Politiets kontoer på sosiale medier flommer over av meldinger om savnede hunder og hunder som er funnet og som mangler eier. En ferierende hund på villstyr i ukjent terreng kan være en voldsom utfordring, for både hund og eier.

Et dypdykk i politiets to twitter-kontoer i Møre og Romsdal viste at de brakte videre i underkant av 20 slike savnetmeldinger for kjæledyr i en periode på 14 dager.

– Både mennesker og dyr tilbringer gjerne mye tid ute om sommeren. Og med aktive hunder og hundeeiere kan faren for at hund og eier kommer bort fra hverandre øke, sier medieansvarlig i Norsk Kennel Klub, Anne Hofmo Bjørgerud.

Anne Hofmo Bjølgerud

Anne Hofmo Bjølgerud er medieansvarlig i Norsk Kennel Klub.

Foto: Halat S. Askari / NKK

Å få en hundre prosent garanti for at hund og menneske ikke skal miste kontakten med hverandre vil være umulig å gi. Men generelle regler for ansvarlig hundehold vil legge et godt grunnlag.

  • Sørg for å etablere den grunnleggende kontakten mellom hunden og deg som menneske. Et valpekurs kan gi både valp og eier et godt grunnlag. God jobbing på valpestadiet er en god investering som kommer til nytte hundens liv ut.
  • Husk reglene for båndtvang. Kjenn din hund og du vil vite behovet for bruk av bånd også utenfor disse periodene og i forskjellige situasjoner.
  • Om du har mulighet, kan en innhegning gi et godt miljø for hunden, for eksempel om du disponerer hage.
  • Sørg for at din hund har identitetsmerke, gjerne i form av digitalt lesbar chip. Hold også kontaktinformasjonen i ID-registeret oppdatert.
  • Et halsbånd med navn og telefonnummer til kontaktperson kan være til stor hjelp.

Hundehold regnes som et stort ansvar. Så omfattende er dette ansvaret at det også er regulert i en egen lov.

Det er viktig å huske at norske hundeeiere i alle hovedsak er ansvarlige hundeiere, og at norsk hundevelferd er god, sier Anne Hofmo Bjørgerud.

Noen ganger skjer det allikevel at din firbeinte venn tar seg en tur på egen hånd. Og heller ikke da trenger de beste rådene å være særlig dyre. Sunn fornuft og litt forberedelser kan være en god start. Her er Norsk Kennel Klub sine beste råd om uhellet er ute.

  • Det lønner seg å organisere leting så raskt som mulig om du har prøvt å rope inn hunden uten resultat.
  • Legg ut et hundebur eller pledd med hundens lukt om letingen går over stort område. Legg også igjen mat og vann. Dette bør plasseres der hunden ble sett sist. Oppsøk området ofte.
  • Allier deg gjerne med mennesker som kjenner området godt.
  • Bruk sosiale medier og grupper som bistår i arbeidet med å lete.
  • Spre informasjon om hunden på så mange steder som mulig. Bruk nettet og heng opp lapper der det kan være hensiktsmessig.

Mange velger også å engasjere politiet. Politiet er ofte godt kjent i området, og bruker ofte sine kanaler i sosiale medier i slike saker.

Laster Twitter-innhold

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL