Hopp til innhold

Dette må du vite om sykehus-debatten

Minst fire milliarder kroner skal investeres i nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal. I høst skal plasseringen bestemmes.

Akuttsykehus Storbakken

Aldrende bygg og slitasje har gjort at behovet for nye sykehus har presset seg frem på Nordmøre og i Romsdal. Nå kommer en ny felles institusjon for begge byer.

Foto: Norconsult

Da vil NRK være til stede på alle de tre regionale møtene som går av stabelen ved følgende tre lokasjoner:

  • Molde: 1. september – Bjørnsonsalen, Rica Seilet Hotel kl. 19.00
  • Kristiansund: 2. september – Festiviteten kl. 19.00
  • Gjemnes: 3. september – Batnfjord samfunnshus kl. 19.00

Møtene vil bli streamet direkte på våre nettsider nrk.no/mr, og det vil også bli laget radio- og nettsaker fra arrangementene.

Sykehusstrid for nybegynnere

Sykehus

For å sikre mest mulig tilgjengelighet for innbyggerne på Nordmøre og i Romsdal, har Helse Møre og Romsdal bestemt at sykehuset skal bygges på aksen som strekker seg fra Hjelset i Molde, til sørenden av Frei i Kristiansund.

Foto: Norconsult

Hvis du er ukjent med debatten om hvor det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skal ligge, eller rett og slett ikke har satt deg inn i materien, er det bare å lese videre så skal vi prøve og forklare deg det på enklest mulig vis.

Helse Møre og Romsdal skal som sagt bygge nytt fellessykehus for Molde og Kristiansund.

I dag har hver av de to byene sine respektive sykehus, men aldrende bygg og slitasje gjør at behovet for nye fasiliteter presser seg frem.

Dermed er det bestemt at det skal investeres minst fire milliarder kroner i et nytt felles akuttsykehus for hele Nordmøre og Romsdal, som skal stå ferdig innen 2021.

Seks alternativ

Og her er stridens eple. Hvor skal sykehuset ligge?

Sykehus storbakken

Slik illustrerer Norconsult at det kan se ut dersom sykehuset eksempelvis blir bygd på Frei i Kristiansund. De skraverte feltene viser potensiell bebyggelse.

Både Molde, Kristiansund, samt kommunen midt imellom ved navn Gjemnes ønsker å bli sentrum for fylkets nye helse-satsing.

Et flunkende nytt sykehus vil ha stor betydning for infrastruktur, boligbebyggelse, attraktivitet for regionen, tilflytting, styrking av fagmiljø, og mer til.

For å sikre mest mulig tilgjengelighet for innbyggerne på Nordmøre og i Romsdal, har Helse Møre og Romsdal bestemt at sykehuset skal bygges på aksen som strekker seg fra Hjelset i Molde, til sørenden av Frei i Kristiansund.

Til sammen seks alternativ har hittil blitt presentert av de tre kommunene.

I Molde har man lansert de tre tomtene Mork, Oppdøl og Roaldseth. I Kristiansund er det kun Storbakken som er aktuelt, mens Gjemnes har to alternativ – Astad og Høgset.

(Saken fortsetter under bildet)

Sykehus nordmøre og romsdal

Denne skissen viser de seks lokaliseringsalternativene som snart vil bli til tre, etter at hver kommune har bestemt seg for ett sted.

Foto: Norconsult

Styrevedtak

Frem til i dag – 1. september – har kommunene hatt sine lokale høringer, der folk har fått komme med innspill til sykehus-lokaliseringen.

Nå er det de regionale høringene som står for tur, og da er det Helse Møre og Romsdal som besøker de tre kommunene for å greie ut om konsekvenser ved å bygge på de forskjellige tomtene. Fristen for å komme med innspill til disse er 15. september.

17. desember blir en av de viktigste datoene. Da skal nemlig Helse Møre og Romsdal gjøre sitt endelige styrevedtak om plassering av sykehuset, før Helse Midt-Norge tar avgjørelsen dagen etter.

Mandag, tirsdag og onsdag starter de regionale folkemøtene. Følg utviklingen med NRK Møre og Romsdal på tv, radio og nett.