Hopp til innhold

- God grobunn for bakterier

Løse fliser, nedslitte benker, muggvekst i taket, maling som flasser og gulv som ikke tåler vask. Dette er Mattilsynets beskrivelse av kjøkkenet på Molde sjukehus.

Mattilsynet har gitt sjukehuset frist til 1. januar med å utbedre en rekke mangler på kjøkkenet. Dette er eit kjøkken for kantina på sjukehuset, der pasientar, besøkande og tilsette kan kjøpe mat.

Les hele rapporten her:

Dårlig vedlikehold

Torild Stubø

BAKTERIER: Mattilsynets Torild Stubø mener det dårlige vedlikeholdet ved sjukehuskjøkkenet gir god grobunn for bakterier.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Manglene gir god grobunn for bakterier der maten til sjuke folk blir tilberedt.

– Kjøkkenet er dårlig vedlikeholdt over en lengre periode. Det gjør at renholdet på kjøkkenet blir vanskeligere og gir god grobunn for bakterier som kan forurense maten, sier Torild Stubø i Mattilsynet.

Les også:

Video SKITTENT KJØKKEN

Se TV-reportasjen fra det utslitte kjøkkenet.

Lang liste

Lista over feil og mangler fra Mattilsynets inspeksjon er lang:

  • Kjøledisken i kantinekjøkkenet hadde for høy temperatur.
  • Sjukehusets internrutiner har ikke avdekket at det er for høy temperatur i kjøledisken.
  • Veggfliser var sprukket eller borte flere steder.
  • Lakken flasset av på bakebenken.
  • Det flasser maling av dører, vegger og kjøkkeninnredning.
  • Håndvasken på kantinekjøkkenet har ikke godkjent armatur.
  • Kjøkkengulvet har sprekker, hull og utette fuger der uønskede bakterier kan få grobunn.

Må ta tak

Arnt Sommerlund

TRYGG: Kommunikasjonsdirektør, Arnt Sommerlund, mener maten på Molde sjukehus er trygg, men lover å utbedre de hygieniske forholdene.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Kommunikasjonssjef i Helse Møre og Romsdal, Arnt Sommerlund, vedgår at de har nedprioritert vedlikehold og oppgradering mens de venter på å få avklart om det kommer et nytt sykehus. Han lover nå at helseforetaket skal ta tak i problemet.

Les også:

– Vi ser selvfølgelig alvorlig på pålegga vi har fått, og har alt satt av 50 millioner kroner som blant annet skal brukes til utbedring av kjøkkenet ved Molde sjukehus.

Vedlikeholdsbudsjettet ble nedjustert i påvente av nytt sjukehus. Siden dette prosjektet er blitt usikkert, må foretaket likevel bruke penger på vedlikehold.

– Det gjør at vi nå må ta et skikkelig løft. Maten ved sjukehuset er trygg, men vi må gjøre noen bygningsmessige utbedringer, slik at vi sikrer gode og trygge matforhold i framtida, sier kommunikasjonssjef Arnt Sommerlund til NRK.