Hopp til innhold

- Planlegging for 77 millioner kroner bortkastet

Flere års arbeid med planlegging av et nytt sykehus i Molde kan være fullstendig bortkastet. Det betyr nærmere 77 millioner kroner rett ut av vinduet.

Skisse av nytt sjukehus i Molde

Slik skulle nye Molde sykehus se ut. Byggingen er utsatt til 2018. Men regjeringen skal ha jobbet for å få bygd et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Foto: Helse Nordmøre og Romsdal

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I går kunne NRK legge frem et notat fra et møte mellom daværende statssekretær i Helsedepartementet, Roger Ingebrigtsen, og flere aktører i planleggingen av nytt sykehus i Molde. Notatet viser at statssekretæren signaliserte at det burde bygges et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, plassert så nært Kristiansund at det kunne bli akseptert i Nordmørsbyen.

Sylvia Brustad på besøk i Molde

Prosjektdirektør Eirik Heggemsnes, under daværende helseminister Sylvia Brustads besøk i Molde.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Den planprosessen vi har drevet siden juni 2006 er blitt mer eller mindre verdiløs, sier prosjektdirektør for nye Molde sykehus, Eirik Heggemsnes.

Svært mange har vært involvert

En hel rekke private og offentlige etater har vært invovert i planleggingen av nye Molde sykehus. Statens vegvesen har bidratt med å legge til rette for nye vegløsninger i området der sykehuset var tenkt plassert. Molde kommune har brukt ressurser til å utarabeide kommunedelplan. Tre arkitektkontor har arbeidet med planene og i tillegg flere ingeniører og kosulenter.

I tillegg har vi gjort en betydelig egeninnsats gjennom deltagelse i utrolig mange arbeidsgrupper på ulike stadier i prosessen, sier Heggemsnes.

Ville tekkes Ap-velgere i Kristiansund

Per Kristian Øyen Martin Unger

Da nye Molde sykehus ble utsatt, skålte de i sjampanje i Kristiansund. Utsettelsen førte til at fødeavdelingen i Kristiansund ble berget.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Nabobyen Kristiansund er en by mange vil karakterisere som en Arbeiderparti-bastion. I store deler av etterkrigstiden har byen hatt Arbeiderparti-styre. NRK kunne i går fortelle at regjeringen for flere måneder siden gav klar beskjed om at de ikke ønsket å bygge sykehus i Molde.

I stedet skulle det bygges et sykehus nærmere Kristiansund. Et av argumentene var at en slik løsning lettere kunne aksepteres i det politiske miljøet i Kristiansund. Nå er nye Molde sykehus utsatt til 2018.

– Jeg føler nå at fire år er bortkastet, sier Eirik Heggemsnes.

– Et svik

Jan Petter Hammerø

Ordfører i Molde, Jan Petter Hammerø.

Foto: Roar Strøm / NRK

Jan Petter Hammerø fra Høyre er ordfører i Molde, og kaller beslutningen et svik.

– Dette er et svik av dimensjoner. Og hvem er det som må betale prisen for det, spør Hammerø.