Kutter fergeprisene med 30 prosent

Målet om å halvere fergeprisene er fortsatt der, og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier de nå gjør et kraftfullt grep ved å redusere med 30 prosent fra nyttår. Denne prisreduksjonen vil koste nærmere én milliard kroner.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på ferga

Samferdselsministeren ønsker å sørge for at folk som er avhengige av ferga får en enklere hverdag, og sikter mot å halvere fergeprisene i løpet av neste fireårsperiode.

Foto: Remi Sagen / Remi Sagen, NRK

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) er på fergeoverfarten mellom Molde og Vestnes, flankert av tidligere Vestnes-ordfører og nå stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Inge Lien, og kollega i Arbeiderpartiet Per Ivar Kjølmoen, for anledningen kledd i rød t-skjorte med påskriften «Ferjepolitisk wonderboy».

Reduserer fergeprisene med 30 prosent

Svele og kaffi må til for å feire. Per Vidar Kjølmoen, Jon-Vidar Nygård og Geir Inge Lien.

Foto: Remi Sagen / Remi Sagen, NRK

Trioen møter pressen i kafeteriaen på ferga med et budskap fra regjeringen om å redusere fergeprisene med 30 prosent med utgangspunkt i prisnivået som var ved inngangen til inneværende år, 2021. Nygård kaller dette et kraftfullt grep i retning målet om å halvere fergeprisene.

De nye reduserte prisene vil trå i kraft fra nyttår, og prislappen på denne reduksjonen vil komme på nærmere én milliard kroner.

Bakgrunnen er at regjeringen ønsker å ta Norge i en ny og mer rettferdig retning.

De siste årene har fergeprisene steget, og med høye priser har protestene også vært stadig høyere.

Sju spørsmål og svar om ferjeopprøret

– Det handler om at vi skal se vanlige folk, og bidra til at folk får en enklere hverdag. Reduserte priser er et konkret grep som gjør at folk får mobiliteten de fortjener, sier Nygård.

Et viktig brudd med forrige regjerings politikk

Per Vidar Kjølmoen kaller dette fantastiske nyheter, og sier han selv og folk som lever i fergefylkene har følt på kroppen hvordan prisene har økt under årene med Fremskrittspartiet og Høyre i regjering. Dette har han jobbet for lenge.

– Vi er fole fornøyd med å komme så godt ut ved første mulighet.

Geir Inge Lien er enig og sier dette er en kjempenyhet for både folk og næringsliv.

Frp: Tidenes mageplask

Fremskrittspartiets Frank Sve er ikke imponert, og mener disse tallene i praksis er bløff.

Sve sier at forrige regjering gikk i samarbeid med Fremskrittspartiet inn for å kutte fergeprisene med 25 prosent fra 1. juli i 2021, og at prisene samferdselsminister Nygård nå går ut fra er prisnivå fra nyttår 2021, altså før prisene ble kuttet i sommer.

– Det er åpenbart tidenes mageplask, sier Sve.

Forrige regjerings kutt på 25 prosent i sommer ble godt mottatt av publikum, men samtidig kom seieren med en bismak ettersom koronatiltakene med momskutt skulle avsluttes til høsten. I praksis ville prisene stige igjen.

Les mer om dette her:

Nå blir det billigere fergebilletter – men til høsten går prisene opp igjen

– Kjølmoen sier at de skal kutte inntil 50 prosent, og så blir realiteten at de kutter 30 prosent fra et tidspunkt før forrige regjering kutta 25 prosent. Effekten her er fem prosent kutt, og dette må være virkelig pinlig for Kjølmoen.

Ferge til kai på Vestnes
Foto: Remi Sagen / Remi Sagen, NRK