Russepresident: – Det har gått for langt

Russepresident Josefine Rødal Tomren ved Fagerlia videregående skole i Ålesund vil ikke være med på sexifiseringen av russetida lenger.

Josefine Rødal Tomren

Josefine Rødal Tomren er president for Fagerlirussen i Ålesund og reagerer på oppførselen til mange medruss.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Når voldtekt blir ufarliggjort, har det gått langt over streken, sier russepresidenten i Ålesund.

Fikk en vekker

Forrige helg var Josefine på russetreff på Fredriksten i Halden. – Det var som å være i ei boble, forteller Josefine. Før trodde jeg at det var østlandsrussen som var verstingene med sex, men vi er ikke et hakk bedre her hjemme, mener presidenten for Fagerlirussen. Hun beskriver en rar atmosfære. Det handler om sex, utseende og penger.

– Sex selger og da kommer du oftere i media, noe som igjen gir status blant medrussen, sier Josefine Rødal Tomren.

Positive reaksjoner

Torsdag skrev hun en ytring i Sunnmørsposten om det hun opplevde og reaksjonene har ikke uteblitt. Mange ser det og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på at jeg har sagt fra at nok er nok. Hun er selv med på en russebil der logoen viser ei jenterumpe og nå angrer hun på de signalene det gir.

Josefine Rødal Tomren

Josefine reagerer på sexifiseringen av russefeiringen

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

– Vi møter jo eldre som synes det med russetida bare er noe tull, men det er jeg ikke enig i. Jeg vil ikke fjerne russetida. Vi skal ha det kjekt. Hun oppfordrer også andre medruss til å være litt mere kritisk til hvilke bilder de legger ut av seg selv på sosiale medier.

– Det er heller ikke greit med mange av tekstene i russesangene som lages til feiringen. Når noen av dem nærmest ufarliggjør voldtekter har det ikke bare gått langt, det har gått langt over streken sier Josefine Rødal Tomren.