Hopp til innhold

Riises budskap til barna: – Ta vare på hverandre

John Arne Riise har opplevd stor suksess på fotballbanen, men livet har ikke alltid vært like lett for stjernespilleren. Tirsdag delte han sin historie med 600 entusiastiske barneskoleelever, med et klart budskap om at mobbing ikke hører hjemme noen steder.

Foredrag med John Arne Riise

John Arne Riise ser utover et hav av barneskoleelever og forteller om da han ble mobbet som barn.

Foto: Tore Ellingseter/NRK

John Arne Riise holder foredrag og får roser

Barna stilte seg i kø for å gi en rose til foredragsolderen.

Foto: Tore Ellingseter/NRK

John Arne Riise hviler ikke på laurbærene i sin nye pensjonisttilværelse. Allerede dagen etter en emosjonell Riise fortalte at motivasjonen til å yte maksimalt på toppnivå ikke lenger er til stede, var journalister byttet ut med 615 ivrige, nysgjerrige barneskoleelever i Spjelkavik i Ålesund.

I en stappfull gymsal på barneskolen fortalte den tidligere fotballspilleren om da han selv var på deres alder og opplevde mobbing.

– Jeg har blitt mobbet selv. I 2005 vant jeg Mesterligaen og da jeg kom hjem til Ålesund, så jeg to av mobberne. Jeg bestemte meg for å ikke si noe, men bare smile og vise med holdningen min at jeg har lykkes. Det var deilig å gå forbi og vite at de vet hva jeg har gjort, og de vet hva de gjorde med meg da jeg var yngre, fortalte Riise til elevene.

– Ta vare på hverandre

Den meritertte fotballspilleren kom med et klart budskap om at mobbing ikke hører hjemme noe sted.

– Det er fantastisk å kunne reise rundt og fortelle om min vei og hvordan jeg hadde det som ung. Det er viktig å ta vare på hverandre og si ifra om man ser mobbing. Man skal ikke la folk stå alene og føle seg utenfor, forteller Riise til NRK.

Stemningen stod i taket da han entret gymsalen på barneskolen og elevene fulgte nøye med mens Riise delte sitt budskap.

– Vi er alle forskjellig, og takk Gud for det. Det er det som gjør verden fantastisk Det er ingen grunn til å mobbe en person fordi han ser annerledes ut eller snakker annerledes, sa han.

Følte seg mobbet av media

John Arne Riise får roser

John Arne Riise var en populær mann på Spjelkavik barneskole.

Foto: Tore Ellingseter/NRK

Etter en turbulent tid der det lenge var usikkert om John Arne Riise i det hele tatt fikk lov til å signere for AaFK på grunn av en avtale med et utenlandsk bettingselskap, stilnet det aldri helt etter at overgangen var i boks heller.

Riise opplevde at det var han som fikk skylden når AaFK tapte og ikke laget som enhet. 35-åringen har alltid vært i medienes søkelys og fikk til slutt nok av det enorme fokuset på han selv og spurte om ikke var «Nok av John Arne Riise?» på sin egen blogg.

– Media er en del av den mobbingen, og de skal ta ansvar for det. Det er ikke gøy for meg å bli slaktet i media, sa Riise i foredraget og viste til at seks av de ti mest leste nettsakene på VG.no i 2016 har handlet om han.