Hopp til innhold

NISO om Rekdals uttalelser: - Det er helt i grenseland

Kjetil Rekdal kalte pasningen som førte til mål for Hønefoss for «hjernedød». – Det går en grense for hva en kan si som leder i det offentlige rom, sier NISO.

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal viste også denne gangen et sterkt temperament på benken. Flere av uttalelsene hans har vakt reaksjoner i ettertid.

Foto: Lauten, Daniel Sannum / NTB scanpix

Etter kampen mellom Aalesund og Hønefoss utmerket trener Kjetil Rekdal seg igjen med direkte uttalelser i media mot spillerne sine.

– De rotet ballen ut over sidelinjen. Det var en ball som en åtteåring hadde klart å dempe. Jeg blir sjokkert over hvor mangelfull utførelsen er hos enkelte av våre, sa Rekdal.

– Det er hjernedødt

Og han sluttet ikke der. Den mest kontroversielle uttalelsen kom da han ble bedt om å karakterisere pasningen fra keeper Sten Grytebust med et påfølgende tilbakespill fra kaptein Daniel Arnefjord. Tilbakespillet ble snappet opp av Hønefoss-spiller Riku Riski, som satte ballen i mål.

– Det er hjernedødt. Rett og slett. Det skjer jo tabber. Sten skulle aldri ha gitt Arnefjord ballen. En keeper skal ikke sette en midtstopper i den posisjonen. Dersom man utfordrer skjebnen ofte nok, blir man tatt til slutt, sa Rekdal like etter kampen.

Video SINT-REKDAL-230412-WS

Rekdal ikke imponert over egne spillere. Her kaller han pasningen som foranlediget et av målene til Hønefoss for hjernedød.

– Viser en svak side

Rekdals karakterisering av situasjonen og utfall mot enkeltspillere har vakt reaksjoner både innen fotballen og utenfor. Kommunikasjonsansvarlig Thomas Kristiansen i spillernes egen organisasjon, NISO, sier vi her ser en svak side ved treneren Kjetil Rekdal.

– Vi har stor respekt for Kjetil Rekdal. Han har gode resultater å vise til. Men på dette området viser han en svak side. Han har nok mer å hente på å opptre annerledes, sier Kristiansen.

– Ikke i det offentlige rom

Thomas Kristiansen sier at uttalelsene oppleves som veldig spesielle. Selv om det er større aksept for slike uttalelser i idretten enn i samfunnet ellers, minner Kristiansen om at fotballspillerne er arbeidstakere på linje med andre ansatte.

– Dette har ikke noe i det offentlige rom å gjøre. Hva som skjer innenfor veggene under evalueringen av en kamp eller på trening er en ting. Men når det sies offentlig på denne måten, da er det uheldig, sier Kristiansen.

NISO-leder Joachim Walltin synes Rekdal balanserer på en knivsegg i forhold til hva som er greit å uttale om sine spillere.

– På generelt grunnlag går det en grense for hva en kan si som leder i det offentlige rom, og disse uttalelsene er helt i grenseland, sier Walltin til NRK.

– En spesiell bransje

Espen Sundgot er profesjonell lederutvikler og omdømmebygger. Han ser på uttalelsene og lederstilen på en litt annen måte. Han legger vekt på at noe kan fungere i fotballen uten nødvendigvis å kunne ha noen plass ellers i samfunnet.

Espen Sundgot

Espen Sundgot har eget firma og jobber som lederutvikler og omdømmebygger.

Foto: Terje Reite / NRK

– Jeg har fulgt med på fotballen når det gjelder lederstil og styrearbeid. Man må se fotballen som den er. Fotballen er en helt egen bransje. Der kan du ha en egen lederstil og du kan opptre på en helt egen måte enn ellers i samfunnet, sier Sundgot.

Men hvordan kan det gjelde andre regler for fotballen?

– Vi snakker om en underholdningsbransje. Og kravene til de som har denne typen lederstillinger i denne bransjen er vanskelige å sammenligne med lederstillinger ellers. Det er vanskelig å finne mer krevende lederjobber enn å være trener for et fotballag. Man lever under et konstant press hele tiden. Og vi ser både i Norge og i utlandet at det er kultur for å bytte dem ut.

– Tillit og respekt

Sundgot sier at det er spesielle mennesker som tiltrekkes av lederjobber innenfor idretten. Han etterspør takhøyde, og sier at det som er lov i fotballen neppe kunne ha fungert ellers i arbeidslivet.

– Det er i fotballen som i en vanlig bedrift: Som leder er du avhengig av tillit og respekt. Ellers får du ikke resultater. Men her snakker vi om en spesiell type ledere, som liker å jobbe under press og som klarer å håndtere dette presset. Her må man ha rom for at lederrollen utføres annerledes enn i vanlige organisasjoner, sier Sundgot.

– Må ha denne takhøyden

Tidligere har kontroversielle uttalelser fra Kjetil Rekdal ført til møteaktivitet innad i AaFK. Det ser ikke ut til å skje denne gangen.

Henrik Hoff

Henrik Hoff er klubbdirektør i AaFK.

Foto: Terje Reite / NRK

– At Rekdal kalte en pasning for hjernedød, ja den takhøyden må vi ha i fotballen. Jeg er glad for at vi har en veldig tydelig trener. Dette er en av grunnene til at vi hentet Kjetil Rekdal til klubben. Han er alltid tydelig, og om han sier noen ord som ikke alle liker, må vi ha takhøyde for det, sier klubbdirektør Henrik Hoff til NRK.

– Arbeidsmiljøsak kan få konsekvenser

Thomas Kristiansen sier at NISO følger med på hvordan spillerne blir behandlet i klubbene. Han mener at uttalelsene i gitte situasjoner må kunne vurderes i lys av arbeidsljøloven.

– Idrettsutøverne er arbeidstagere på l inje med andre, og reglene i arbeidsmiljøloven gjelder også dem. Skulle man ha uttalt seg i en vanlig bedrift, hadde dette fått konsekvenser i en helt annen grad enn det vi opplever i idretten. Og satt på spissen kan dette ende opp i saker som får konsekvenser, sier Kristiansen.

– Bare barnematen

Omdømmebygger Espen Sundgot støtter likevel langt på veg Kjetil Rekdals lederstil. Rekdal forklarer spillerne sine tydelig at de må blø for drakta, han viser engasjement og han agerer på en måte som er naturlig i denne delen av underholdningsbransjen, sier Sundgot.

– Det er en god og klar lederstil å kalle en spade for en spade. Og vi må se på hvem det er som skal ledes. Her snakker vi om unge gutter. Det Kjetil Rekdal gjør er både viktig og riktig. Man må huske på at det Kjetil Rekdal sier er bare barnematen i forhold til både det som sies på tribunene og i sosiale medier, sier omdømmebygger Espen Sundgot.