Hopp til innhold

Se bøndene demonstrere i fylket her

Bøndene er illsinte og aksjonene har vært mange etter bruddet i jordbruksoppgjøret.

Se bøndene demonstrere i Rauma

Bondeaksjon på Åndalsnes

Bøndene i Rauma demonstrerte på Åndalsnes. De vil at matproduksjonen skal være trygg.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Bonde Anders Øverbø demonstrasjon Åndalsnes

Bonde Anders Øverbø hadde et fast grep rundt mikrofonen under demonstrasjonen på Åndalsnes.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
NRK oppdaterer med videoer og bilder gjennom hele dagen.

Rundt om i landet kjører traktorer i kolonne, spruter melk utover veiene og sperrer butikker med rundballer. De er illsinte. Tilbudet fra landbruksministeren er for dårlig, og mange er redde for at distriktsbøndene forsvinner.

Aksjonene vil fortsette i dagene fremover, men det er fremdeles usikkert hva som kommer til å skje. Klokka 15.00 får bøndene nye beskjeder fra bondelaget sentralt.

– Verre enn noen gang

På Åndalsnes i Rauma tok bøndene med seg store plastkanner og trestokker for å markere seg. Bøndene var klare i sin tale.

– De små forsvinner og jordbruket kommer til å handle om få men store produsenter. Slik vil vi ikke ha det, sier Anders Øverbø, leder for bondelaget i Rauma, som mener at dette er det verste jordbruksoppgjøret noensinne.

(Saken fortsetter under bildet)

Melka rant over E39

Knut Hustad, leder for bondeaksjonene på Søre Sunnmøre

Knut Hustad, leder for bondeaksjonene på Søre Sunnmøre, er illsint etter bruddet i jordbruksoppgjøret.

Foto: Terje Reite / NRK

Også i Ørsta har bøndene demonstrert mot jordbruksoppgjøret. Knut Hustad, leder for bondeaksjonene på Søre Sunnmøre, forteller at de tømte utblandet melk over en bro i Ørsta. Han forteller at han sjelden hisser seg opp så voldsomt som nå, men denne gangen er han ordentlig forbanna.

– Melka skal symbolisere at uten distriktsbøndene så kan vi like gjerne legge ned meieriet. Vi hadde egentlig planer om å kjøre melka til meieriet, men det er det ikke vits i, sier Hustad.

Han mener at hvis man ikke har bønder så trenger vi heller ikke meieriet og omvendt. Likevel mener Hustad at de har satt i gang en ganske snill aksjon for å unngå å plage bilistene for mye.

Aksjon Sunndal

Bøndene i Sunndal er ikke fornøyd etter bruddet i jordbruksoppgjøret.

Skeptisk til Listhaug

Oddveig Gikling-Bjørnå

Bonde Oddveig Gikling-Bjørnå er skuffet over Listhaug. Hun håper at utviklingen av jordbruket kan skje på en mindre drastisk måte enn nå.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Lederen for bondelaget i Sunndal, Oddveig Gikling-Bjørnå, er svært skuffet over Listhaug og mener at distriktene er de store taperne. Hun mener at Listhaugs oppførsel er et dårlig utgangspunkt for samarbeid.

– Jeg var skeptisk til at landbruksministeren kom fra Frp, men jeg ga henne likevel en sjanse. Men i det siste har Listhaug kommet med mange ufine kommentarer til bøndene. Hun mener nemlig at vi er like lite samarbeidsvillige som en kirkegård. Det faller selvsagt ikke i god jord hos oss, sier Gikling-Bjørnå.

Bøndene i Sunndal har brukt dagen til å gjøre seg synlige i sentrum. De raser mot tilbudet fra staten, og er livredde for sentralisering av jordbruket. Bøndene krever 1,5 milliarder kroner, men staten er bare villige til å gi 150 millioner.

Varseltrekant for Stortinget

Onsdag kledde de traktorene sine med store plakater med Solberg, Listhaug og Jensen innrammet i en varseltrekant, og et skilt som sier at de er en fare for norsk landbruk. Mange har også dumpet rundballer langs veiene flere steder i landet. De gir klart uttrykk for hva bøndene mener om jordbruksoppgjøret.

(Saken fortsetter under bildet)

Sunndal-aksjonen

Bøndene i Sunndal har brukt dagen til å gjøre budskapet sitt synlig i sentrum

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Rundballer blokkerte butikker

På Averøy våknet flere til at bøndene hadde sperret inngangsdørene til flere dagligvarebutikker. Kiwi valgte å anmelde hendelsen.

Leder for bondelaget på Averøy, Konrad Kongshaug, mener at regjeringen raserer landbruket.

– Vi må tenke på at distrikta er viktige for matproduksjonen, sier Kongshaug.

– Litt smålig av bøndene

Nils Otterlei var en av kundene som møtte rundballene i døra da han skulle handle. Han har forståelse for måten bøndene reagerer på, men han mener at det kunne vært gjort på en annen måte.

– For min del går det greit at bøndene markerer budskapet sitt, men det å blokkere inngangsdørene til butikken er kanskje litt smålig, mener Otterlei.

Kunde Silje Mari Haraldset skjønner ikke hvorfor bøndene har valgt å legge rundballer foran dørene.

– Vi forstår at de vil ha mer penger for arbeidet sitt. Det bør de også få. Det er viktig at Norge har et godt landbruk.

Rundballer utenfor Kiwi i Kårvåg.

I løpet av natten har bønder plassert rundballer foran inngangsdørene til flere butikker på Averøy på Nordmøre. En Kiwi-butikk som fikk to rundballer foran døra valgte å anmelde hendelsen. Konrad Kongshaug er leder for Averøy bondelag, og han var en av dem som stod for rundballene i natt.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL