Hopp til innhold

Produksjon av luksusmat skal berge havbunnen

En norsk-japansk samarbeidsavtale gjør det mulig å kombinere miljøvern med stor økonomisk fortjenest. Avtalen kan bli banebrytende for kråkebolleproduksjon.

Fangst av kråkeboller

Oppdrett av kråkeboller kan bli en lukrativ virksomhet.

Foto: Kaston

Det sunnmørske investeringsselskapet Kaston International med Sigurd Teige fra Fosnavåg som eier, har signert avtale med det japanske storkonsernet Nosan Corporation som skal produsere norsk for til kråkebolleoppdrett på lisens i Japan.

Nosan er Japans største forprodusent og er i sin helhet eid av Mitsubishikonsernet.

Satser i Japan

Kråkebollefangst

Fiskerne tar opp store mengder med kråkeboller

Foto: Kaston

– Med denne avtalen kan vi produsere fôr i Japan og distribuere fôr til japanske fiskere, sier Brian Tsuyoshi Takeda som er utviklingsdirektør i Kaston International.

Fôret er utviklet av Nofima i Bergen. I samarbeid med norske forskere og produktutviklere har Kaston lagt til rette for at japanske fiskere kan starte kommersiell oppdrett av kråkeboller. Avtalen med Mitsubishieide Nosan er har stor betydning.

Brian Tsuyoshi Takeda

Utviklingsdirektør Brian Tsuyoshi Takeda i Kaston International.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

– Å ha Japans største fôrprodusent bak oss betyr veldig mye, spesielt i Japan som er det største markedet for kråkeboller, sier Brian Tsuyoshi Takeda.

De første som lykkes?

Avtale om produksjon og salg av kråkeboller

Avtalen med japanske Nosan Corporation kan bety mye for sunnmørske Kaston.

Foto: Kaston

Dersom Kaston og deres samarbeidspartnere lykkes med sitt prosjekt med å fremskaffe høstingsklare kråkeboller med god kvalitet på rognen, er det første gang dette skjer siden forsøkene startet på 1970 - 80 tallet.

Mange har prøvd opp gjennom årene, men har måttet gi opp enten på grunn av uforutsette problemer eller på grunn av økonomi.

Siden 1970 tallet har kråkebollene invadert hele norskekysten og på utvalgte steder beitet ned hele tareskogen. Dermed forsvinner også kråkebollene sine naturlige fiender som steinbit og krabbe som trenger tang for å vokse opp.

– Hvorfor kråkebollene kom og hvorfor de ser ut til å trekke seg tilbake på enkelte steder nå, er fremdeles ubesvarte spørsmål, sier Hans Kristian Strand ved havforskningsinstituttets avdeling i Porsanger.

Svært ettertraktet

Kråkeboller

Rogn fra kråkeboller er luksusmat i Japan.

Foto: Kaston

Rogn fra kråkeboller er svært ettertraktet i Japan og spiseklar vare koster bortimot 1000 kroner kiloet. Kråkeboller i seg selv er en miljøtrussel som raserer tareskogen og ødelegger vekstvilkår for fisk. Men med kråkeboller i oppdrettsanlegg blir de i stedet til lukrative produkter i løpet av 10-12 uker.

– Det er en ting å tjene penger på å selge verdifulle kråkeboller. Men det er noe helt annet å forberede miljøet samtidig som du tjener penger. Det er den positive spiralen som jeg synes er det mest spennende ved dette prosjektet, sier Brian Tsuyoshi Takeda.

Håper å starte i Norge

Prosjektet i Japan har så langt vært mer vellykket enn noen hadde våget å håpe på. Lykkes de videre er det første gang noen har klart å drive kommersiell oppdrett av kråkeboller. Målet er også å komme i gang produksjon i Norge.

– Vi jobber med saken og vi håper å starte produksjon i Norge snart, sier Brian Tsuyoshi Takeda.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL