Hopp til innhold

Slik kan opera i klippfiskbyen Kristiansund lære barn om 1814

Over hele landet har engasjerte kulturpersonligheter lagt hodene i bløt for å finne ut hvordan man kan formidle historien fra 1814.

300 elevar frå Kristiansund skal dei neste vekene få lære meir om korleis livet var for 200 år sidan. Og mange slags virkemiddel blir tatt i bruk i undervisninga...

I mange lokale arrangementer kombinerer man gjerne den lokale historien med hendelsene som har preget hele landets historie.

Hva gjør man så i en by som er kjent som operabyen? Jo, man engasjerer selvsagt sin egen opera. Når byen også er kjent som norsk klippfisks vugge må formidlingen selvsagt ta utgangspunkt nettopp i klippfisktilvirkingen på berga i byen for 200 år siden.

Viser hvordan det var å være barn

Odd Williamsen konservator Nordmøre Museum

Odd Williamsen er konservator ved Nordmøre museum.

Foto: Roar Halten / NRK
Carina Sørum Ødegaard

Carina Sørum Ødegaard, omviser ved Operaen i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Kristiansund har ikke bare en av landets operascener. Byen huser også Norges eneste klippfiskmuseum. Dermed er planen klar.

Her snakker vi mest om hvordan det var å være barn i 1814. Vi viser hvordan 1814 var i barneperspektiv. Slik vil vi belyse hva grunnloven betydde for barna, sier konservator ved Nordmøre museum, Odd Williamsen.

Alle dei 300 6. klassingene i opera- og klippfiskbyen Kristiansund besøker de kommende to ukene Norsk klippfiskmuseum på Milnbrygga i Kristiansund. Operaen i Kristiansund og Nordnmøre museum har utviklet forestillingen i samarbeid med Marit G. Dullaert i firmaet Columbine.

Lager klippfisk på gamlemåten

På Milnbrygga stabler elevene klippfisk akkurat slik som man gjorde på bergene rundt Kristiansund for 200 år siden. Det er viktig at den tørre og salte fisken blir lagt med stor presisjon, og med riktig side opp eller ned.

Også for to hundre år siden kunne regnbygene komme brått på. Og for den som drev med tørking av fisk kunne dette by på dramatikk.

– Med en gang det begynte å regne måtte fisken dekkes til. Og da var det et helt berg med fisk, forteller omviseren Carina Sørum Ødegaard.

– Grøten var litt rar

Operaen er med. Så det spilles og det synges i lokalene til museet. Og barna får servert mat. Ikke mat som har stått siden 1814 riktignok, men mat som er laget nå og som var vanlig å servere på den tiden.

– Grøten var litt merkelig. Den var nesten som gelé, sier to av barna som også har fått på seg tidsriktige kostymer.