NRK Meny
Normal

Olympic sier opp 60 ansatte

– Dette er dramatisk både for dem det gjelder og området, sier NAV-direktør.

Olympic Shipping

Disse Olympic skipene ligger i opplag ved Breivika i Ålesund.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Olympic Shipping AS sier opp 60 ansatte. Nedbemanningen vil i hovedsak skje i offshoreflåten, men det vil også bli reduksjoner i administrasjonen i Fosnavåg og i Rio de Janeiro.

Stig Remøy

Administrerende direktør i Olympic Shipping, Stig Remøy, sier de har jobbet for å finne gode løsninger, men at de nå ikke hadde annet valg enn å gå til oppsigelser.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

– Vi synes det er svært leit at vi må si opp folk. Dette rammer mange flinke medarbeidere som vi svært gjerne ville hatt med oss videre. Slik utsiktene i markedet er nå, har vi likevel ikke noe annet valg, sier Stig Remøy som er administrerende direktør i Olympic Shipping.

Selskapet har ingen signal om at det vil se lysere ut fremover og de varsler allerede nå at det vil bli lite arbeid utover høsten til å sysselsette alle ansatte i selskapet. Derfor er det også fare for ytterligere permitteringer som følge av den vedvarende lave aktiviteten.

– Så langt har vi klart å holde de fleste i arbeid og unngått oppsigelser. De ansatte har virkelig stått på for å finne gode løsninger. Lønnsreduksjoner og økt turnuslengde har vært viktige bidrag for å redusere kostnadene det siste året, sier Remøy.

Rederlaget jobber nå med å skaffe nye kontrakter slik at omfanget av nedbemanningen blir så liten som mulig.

– Dramatisk

Direktør i NAV i Møre og Romsdal, Stein Atle Veland, sier at dette er dramatisk.

Stein Atle Veland

NAV-direktør Stein Atle Veland sier at det ser mørkt ut for regionen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Både for dem det gjelder og er berørte, og det er også relativt utfordrende for et område som vi har sett har mistet mange arbeidsplasser i det siste.

Ved utgangen av september var det fire fylker som hadde høyere ledighet enn de hadde for ett år siden. Økningen var størst i Møre og Romsdal.

Området fra Hareid, via Ulsteinvik til Herøy har hatt høy ledighet allerede og dette vil føye seg inn i rekken.

– Det synes vi er veldig trasig, sier Veland.

Island Offshore i Ulsteinvik sendte omtrent samtidig ut permitteringsvarsel til tretti ansatte på Island Crusader som har operert i spotmarkedet. Nå er spotmarkedet så dårlig at det ikke lønner seg å ha båten i drift, opplyser selskapet.

Nav-direktøren tror det kan komme flere oppsigelser i samme område, selv om han ikke har kunnskap om konkrete oppsigelser.

– Vi vet at når noen sliter vil det fort kunne ramme andre, så det er ikke sikkert at vi er ferdig i denne omgang.

Håper det vil snu

NAV-direktøren tror likevel at bedriftene i området vil klare å snu trenden med tiden til hjelp.

– Dette er et område som er veldig flinke til omstrukturering, og har egenskaper til å tilpasse seg det nye som kommer.

Men han sier at det ser mørkt ut i tiden som kommer.

– Vi har et godt håp om at ordrene vil komme etter hvert, men mange vet at det vil ta tid fra et oppdrag signaliseres til en avtale blir gjort. Så det kan nok være utsikter som vil vare ved i tiden som kommer, sier Veland.

NAV vil nå gå i dialog med de berørte for å se om de kan finne nye jobber.