Hopp til innhold
Olav Lundanes
Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Olav Lundanes

Oppsummert

Olav Lundanes er fra Emblem i Ålesund og kommer fra en familie med orienteringsløpere. Han er både verdensmester, europamester, norgesmester og juniorverdensmester i orientering.

 • Norges beste gjennom tidene legger opp: – Tanken er tom

  Han har ti VM-gull, fire EM-gull og 25 NM-titler. Nå sier orienteringskongen Olav Lundanes stopp etter en eventyrlig karriere.

  34-åringen har slitt med skader de siste sesongene. I fjorårets VM i Tsjekkia måtte han bryte, og han innrømmer at det var tungt å ta beslutningen.

  – Planen var å satse fram til VM i Sveits i 2023, men tanken er tom, og jeg greier ikke lenger legge ned den innsatsen som skal til for å lykkes, sier Lundanes til NRK.

  Lundanes tok sitt første VM-gull på hjemmebane i Trondheim i 2010 som 22-åring og de to siste på hjemmebane i Østfold i 2019. I årene imellom ble han verdensmester i både sveitsiske, italienske, svenske, estiske og latviske skoger.

  Seks av VM-titlene har kommet på den lengste distansen. Lundanes har dermed flere VM-gull enn noen andre på «kongedistansen».

  – Når jeg ser tilbake er jeg godt fornøyd med at jeg har klart å vinne VM i mange forskjellige terrengtyper. Og jeg er glad for at jeg har fått være med så lenge, sier Lundanes.

  Lundanes kommer fra Eikenos i Ålesund, men har siden 2009 konkurrert for Halden SK.

  VM i orientering. Mellomdistanse menn.
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 16. plass for Lundanes i NM

  Før NM-løpet i mellomdistanse i orientering lørdag ble det snakket mest om duellen mellom Kasper Fosser og Olav Lundanes fra Ålesund. Fosser hoppet over en post og ble diskvalifisert, mens Lundanes havnet helt nede på en skuffende 16.-plass. Audun Heimdal (NTNUI) vant NM-gullet.

  VM i orientering. Mellomdistanse menn.
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Lundanes løper langdistansen

  Olav Lundanes har fått gode svar det siste døgnet og stiller til start på dagens langdistanse i VM i orientering.

  Det sier presseansvarlig Ivar Haugen i Norges Orienteringsforbund til NRK.

  34-åringen har hatt skadetrøbbel i oppkjøringen, noe som gjorde at han sto brøt mellomdistansen tirsdag og sto over gårsdagens stafett. Lundanes er tittelforsvarer på langdistanse og har dermed friplass. Norges lag består ellers av Gaute Steiwer, Kasper Fosser og Magne Dæhli.

  Langdistansen sendes på NRK1 og nrk.no fra klokka 1520.

  VM i orientering. Mellomdistanse menn.
  Foto: Geir Olsen / NTB