Hopp til innhold
Kvinner og menn.
Østfold.
Komm.: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo.
Programleder: Ole Rolfsrud.

VM i orientering

Oppsummert

 • Fra Spydeberg i Østfold
 • 16.20: Stafett, kvinner
 • 18.30: stafett, menn
 • Kommentatorer: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo
 • Dansk VM-løper kollapset i varmen – sendt til sykehus

  Den danske orienteringsløperen Marius Thrane Ødum er stabilisert og fløyet til sykehuset i Chur for undersøkelse etter at han kollapset på vei til mål på den andre turen av herrestafetten under orienterings-VM i Sveits.

  Kollapsen kom trolig som følge av dehydrering, overanstrengelse og muligens sykdom i kroppen, skriver Dansk Orienteringsforbund.

  Ødum løp andreetappe for Danmark og kravlet inn til mål for å klare å veksle. Han tapte mange minutter bare i innløpet.

 • Norsk bronse på kvinnestafetten i orienterings-VM

  Norges orienteringskvinner tok bronsen på VM-stafetten i sveitsiske Imboden. Ingen kunne stoppe et fullstendig overlegent svensk lag.

  Marianne Andersen, Marie Olaussen og Andrine Benjaminsen endte på den siste pallplassen.

  Som ankerkvinne var Benjaminsen i mål 9.59 minutter bak suverene Sverige. Sølvet endte på sveitsiske hender. Det skilte over fire minutter mellom de to beste lagene.

  For to år siden ble det også norsk VM-bronse på kvinnestafetten. Olaussen og Benjaminsen var da på lag med Kamilla Steiwer.

  (©NTB)

  Norges Andrine Benjaminsen under første etappe av stafetten i VM i orientering 2019
  Foto: NTB
 • Lundanes tok 17. plass

  Olav Lundanes endte på en 17. plass i orienterings-VM.

  Regjerende mester Lundanes har slitt med småskader den siste tiden og trakk seg blant annet fra mellomdistansen, men valgte likevel å stille til start på langdistansen.

  Olav Lundanes
  Foto: Per Øyvind Fange / NRK
 • Suverent VM-gull til Fosser

  Kasper Fosser var suveren fra start til mål på langdistansen i orienterings-VM i Tsjekkia. Dermed tok det norske stjerneskuddet sitt første VM-gull i orientering.

  Fosser fikk seg med seg et solid forsprang fra start, og gjorde ingen feil underveis på manndomsprøven. Til slutt vant nordmannen med tre minutter og fem sekunder til andremann Mathias Kyburz fra Sveits.

  – Det føles helt utrolig. Det er ikke noe annet å si. Det er dette jeg har jobbet for siden jeg var 12–13 år. Nå gikk det, etter fire sølv i VM kommer gullet på siste dagen. Det betyr så utrolig mye, sier Fosser.

  Gullvinneren smilte fra øre til øre i målområdet, men innrømte at det kostet.

  – Jeg skjønte at jeg ledet, så jeg måtte bare samle alt jeg hadde av krefter. Det var deilig å ha noen rygger å gå på også. Jeg er helt i hundre, sier han.

  Det ble i det hele tatt en norsk jubeldag i Tsjekkia. For da det var liten spenning om gullet, ble det spennende i kampen om bronsen, der Magne Dæhli var involvert. Dæhli var i en sekundstrid mot Daniel Hubmann, men etter en god sluttspurt sikret han bronsemedaljen.

  Fosser tok sølv bak kongen av orientering de siste årene, Olav Lundanes, i 2019. Lundanes hadde tatt gull på langdistansen i de fire siste VM-ene, men nå var det altså kronprinsen sin tur.

  Kasper Fosser tar suverent gull på langdistanse.
 • Pallen glapp for Benjaminsen

  Andrine Benjaminsen klarte ikke å ta medalje under den avsluttende langdistansen i orientering-VM. Tove Alexanderson vant sin åttende VM-distanse på rad.

  Benjaminsen slet litt med veivalgene innledningsvis, men fikk for alvor opp tempoet underveis. Benjaminsen løp inn til ledelse med tiden 1.22.56, men veivalgene kostet Benjaminsen mye tid, som gjorde at pallen glapp. Hun endte på fjerdeplass.

  – Jeg synes det var tøft, jeg slet litt med å finne gode veivalg synes jeg. Også valgte jeg noe som jeg synes så bra ut, men halvveis så følte jeg at det andre kanskje var bedre, så jeg har hele tiden løpt med en litt dårlig følelse, sa Benjaminsen etter den avsluttende distansen. (NTB)

  NM-vinner i orientering. Andrine Benjaminsen
  Foto: Ivar Haugen/norges Orienteringsforbund / NTB

Siste nytt

 • Syk Løwstrøm Nyenget mister verdenscuprenn

  Verdenscupfirer Martin Løwstrøm Nyenget, som vant sesongens første distanserenn i verdenscupen i finske Ruka, er blitt syk og deltar ikke i verdenscupen i Östersund til helgen.

  Nyenget skulle opprinnelig deltatt i søndagens 10 km fristil, men Sjur Røthe kommer inn for Nyenget.

  Martin Løwstrøm Nyenget
  Foto: Heikki Saukkomaa / NTB
 • Matip ute resten av sesongen

  Liverpool-stopper Joël Matip fikk en korsbåndsskade mot Fulham som setter han ut av spill resten av sesongen. Det bekrefter Jürgen Klopp.

  32-åringens kontrakt med Liverpool går ut til sommeren, og Matip kan derfor ha spilt sin siste kamp for klubben.

  Den tyskfødte kameruneren kom til Liverpool i 2016 og har over 200 kamper for klubben.

  Joël Matip
  Foto: AP
 • Emery avskriver Villa som tittelkandidat: – Vi trenger mer tid

  Aston Villa passerte regjerende seriemester Manchester City på tabellen med tre poeng på eget gress onsdag kveld. Unai Emery vil likevel ikke prate om ligagull.

  Trepoengeren var klubbens 14. strake på Villa Park i ligasammenheng, og Birmingham-klubben klatret til en imponerende 3.-plass i Premier League. Opp til ligaleder Arsenal er avstanden fire poeng.

  – Vi er ikke tittelkandidater. Det er sju lag som er sterkere kandidater enn oss, slo Villa-trener Emery fast etter 1-0-seieren mot City.

  Spanjolen ble ansatt som ny hovedtrener etter Steven Gerrard i fjor høst, og siden inntredenen har han imponert stort med sitt Villa-lag. Denne sesongen spiller laget i serieligaen.

  – Vi kan tro på det, men det er for tidlig å snakke om tittelen etter 15 kamper. Vi er fornøyde med hvor vi ligger, men å holde dette gående er veldig vanskelig. Jeg tror vi trenger mer tid, la Emery til.

  Kun City har bokført flere nettkjenninger enn Villa i Premier League denne sesongen, og det er bare serieleder Arsenal som har vunnet flere kamper.

  Lørdag venter nettopp Arsenal hjemme på Villa Park. En trepoenger der vil sende laget helt opp i ryggen på serielederen.

  – Det er spesielt for meg å slå Guardiola, men nå er fokuset vårt på Arsenal, avsluttet Villa-treneren.

  (NTB)

  Unai Emery og Pep Guardiola under Premier League-kampen mellom Aston Villa og Manchester City
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal