Kvinner og menn.
Østfold.
Komm.: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo.
Programleder: Ole Rolfsrud.

VM i orientering

Oppsummert

 • Fra Spydeberg i Østfold
 • 16.20: Stafett, kvinner
 • 18.30: stafett, menn
 • Kommentatorer: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo
 • Lundanes tok 17. plass

  Olav Lundanes endte på en 17. plass i orienterings-VM.

  Regjerende mester Lundanes har slitt med småskader den siste tiden og trakk seg blant annet fra mellomdistansen, men valgte likevel å stille til start på langdistansen.

  Olav Lundanes
  Foto: Per Øyvind Fange / NRK
 • Suverent VM-gull til Fosser

  Kasper Fosser var suveren fra start til mål på langdistansen i orienterings-VM i Tsjekkia. Dermed tok det norske stjerneskuddet sitt første VM-gull i orientering.

  Fosser fikk seg med seg et solid forsprang fra start, og gjorde ingen feil underveis på manndomsprøven. Til slutt vant nordmannen med tre minutter og fem sekunder til andremann Mathias Kyburz fra Sveits.

  – Det føles helt utrolig. Det er ikke noe annet å si. Det er dette jeg har jobbet for siden jeg var 12–13 år. Nå gikk det, etter fire sølv i VM kommer gullet på siste dagen. Det betyr så utrolig mye, sier Fosser.

  Gullvinneren smilte fra øre til øre i målområdet, men innrømte at det kostet.

  – Jeg skjønte at jeg ledet, så jeg måtte bare samle alt jeg hadde av krefter. Det var deilig å ha noen rygger å gå på også. Jeg er helt i hundre, sier han.

  Det ble i det hele tatt en norsk jubeldag i Tsjekkia. For da det var liten spenning om gullet, ble det spennende i kampen om bronsen, der Magne Dæhli var involvert. Dæhli var i en sekundstrid mot Daniel Hubmann, men etter en god sluttspurt sikret han bronsemedaljen.

  Fosser tok sølv bak kongen av orientering de siste årene, Olav Lundanes, i 2019. Lundanes hadde tatt gull på langdistansen i de fire siste VM-ene, men nå var det altså kronprinsen sin tur.

  Kasper Fosser tar suverent gull på langdistanse.
 • Pallen glapp for Benjaminsen

  Andrine Benjaminsen klarte ikke å ta medalje under den avsluttende langdistansen i orientering-VM. Tove Alexanderson vant sin åttende VM-distanse på rad.

  Benjaminsen slet litt med veivalgene innledningsvis, men fikk for alvor opp tempoet underveis. Benjaminsen løp inn til ledelse med tiden 1.22.56, men veivalgene kostet Benjaminsen mye tid, som gjorde at pallen glapp. Hun endte på fjerdeplass.

  – Jeg synes det var tøft, jeg slet litt med å finne gode veivalg synes jeg. Også valgte jeg noe som jeg synes så bra ut, men halvveis så følte jeg at det andre kanskje var bedre, så jeg har hele tiden løpt med en litt dårlig følelse, sa Benjaminsen etter den avsluttende distansen. (NTB)

  NM-vinner i orientering. Andrine Benjaminsen
  Foto: Ivar Haugen/norges Orienteringsforbund / NTB
 • Norsk sølv i VM i orientering

  Andrine Benjaminsen sikret norsk sølv på mellomdistansen i orienterings-VM tirsdag. Den svenske gullgrossisten Tove Alexandersson tok gullet, hun var 2.21 foran Benjaminsen i mål.

  Norske Kamilla Steiwer var to sekunder unna å få bronsemedaljen. Den kapret sveitsiske Simona Aebersold med en god sluttspurt.

  I herreklassen måtte regjerende verdensmester på distansen, Olav Lundanes, bryte.

  Lundanes vant VM i 2019, men har slitt med småskader i det siste og valgte å trekke seg fra det norske stafettlaget for å satse for fullt på mellom- og langdistanse.

  Det er ikke kjent om han kan løpe langdistansen fredag.

  Kasper Fosser sikret Norge en 5.-plass på distansen, mens Eskil Kinneberg kom på 6.-plass. Magne Dæhli endte på 28.-plass. Matthias Kyburz fra Sveits vant foran Gustav Bergman fra Sverige og Ruslan Glibov fra Ukraina.

  Andrine Benjaminsen
  Foto: (jean-christophe Bott/ / AP
Kasper Fosser tar suverent gull på langdistanse.

Siste nytt

 • Ny trener for Manglerud Star

  Knut Jørgen Stubdal er blitt enig med ishockeyklubben Manglerud Star om å ta på seg ansvaret som hovedtrener etter at Corey Nielson ga seg sist helg.

  Stubdal har lang fartstid i norsk ishockey. Han har blant annet ledet både Vålerenga og Lørenskog i den øverste divisjonen. I tillegg var han en periode assistenttrener på landslaget.

  Knut Jørgen Stubdal
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Olympiatoppens OL-mål: 32 medaljer

  – Vår offisielle målsetting for troppen til OL er 32 medaljer, sier toppidrettssjef Tore Øverbø.

  Det kom fram da toppidrettssjefen og hans team i Olympiatoppen holdt et mediemøte onsdag.

  Målet er seks medaljer lavere enn resultatet i Pyeongchang i 2018 hvor Norge tok 39 OL-medaljer.

  Tallknuserne i Nielsen's Gracenote spår at Norge får 22 gull, 13 sølv og ni bronse. Medaljeprognosene er 12 medaljer mer enn Olympiatoppens medaljemål.

  Hvem som kvalifiserer seg til OL blir bestemt mellom 20. desember og 20. januar. OL-troppen vil ligge på rundt 90 utøvere informerer vinteridrettssjef Helge Bartnes.

  Therese Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal