Hopp til innhold

Drømmer om å knuse Ingebrigtsen i terreng-duell

Når verdens beste orienteringsløpere kommer ut av skogen og til en løpebane, får de fort høre at de ikke løper fort nok.

Olav Lundanes

Med tolv treningsøkter i uka, er det enkelte som mener Olav Lundanes (31) burde vært enda raskere til å løpe på bane.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Det har vært innlegg på Facebook der jeg har blitt slaktet etter å ha prøvd meg på bane, sier Olav Lundanes (31).

Han kan ta sitt niende VM-gull når orienteringsløperne denne uka samles til mesterskap på hjemmebane.

Men selv om han er blant de raskeste i skogen, er løpsprestasjonene hans på asfalt og bane ikke like imponerende.

Løper lite på vei

8.55 minutter på 3000 meter er 1.19 bak Henrik Ingebrigtsens ferske norgesrekord. Også blant orienteringsløperne er mange raskere.

Heller ikke 31.25 på det 10 kilometer lange Sentrumsløpet står helt i stil til antall treningstimer.

Lundanes løper ofte to ganger om dagen, men bare to-tre økter i uka går på grus eller vei.

– Forskjellen er litt løpsteknisk, men det handler mest om styrke. På bane har du veldig kort kontakttid i bakken, mens vi kanskje har ti ganger mer kontakttid når vi synker ned i en myr, sier Lundanes.

Drømmer om duell

Når han sammenlikner sin trening med de beste friidrettsutøvere, er han trygg på at han legger ned en solid treningsinnsats. Men det er vanskeligere å måle.

– Det hadde vært gøy å utfordre en friidrettsløper til å henge med på 1500 meter orientering. Jeg tror ikke de hadde sjanse i mer enn et par hundre meter, sier Lundanes.

Han får støtte av klubbkompis og NRK-ekspert Kjetil Bjørlo.

– Det er enkelt å sammenlikne tider på bane, men det er egentlig ganske søkt. Ingen friidrettsutøvere hadde hatt sjanse til å følge Olav i skogen, sier Bjørlo, som selv har løpt 3000 meter på 8.20.

– Spenst og sprett

Sindre Buraas (30) var blant landets mest lovende orienteringsløpere som ungdom, men satset på friidrett og ble blant landets beste.

Han forklarer at løpssteget er svært forskjellig.

Sindre Buraas

Sindre Buraas (foran) har deltatt i flere mesterskap for Norge, og tiden 13.11,96 på 5000 meter står som hans beste.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I myra skyver du deg fremover, mens på bane må man ha kortest mulig kontakttid i bakken. Det krever mer spenst og sprett. I tillegg må orienteringsløperne se seg rundt, og får en mer bakoverlent holdning, sier Buraas.

Tror på mer løpstrening

En sjelden gang har han møtt noen av landets beste orienteringsløpere i mosjonsløp på sti eller i motbakkeløp. Selv om han har blitt fraløpt av orienteringsløperne i nedoverbakkene på sti, har han stort sett vunnet til slutt.

Buraas tror flere orienteringsløpere hadde hatt godt av å bli med på flere slike konkurranser, og kanskje også drevet med noe mer tradisjonell løpstrening.

– Oppgaven er å transportere seg raskest mulig fra A til B. Da kommer du ikke bort fra at det er en fordel å være bedre til å løpe enn konkurrentene, sier Buraas.

  • NRK sender VM i orientering fra kl. 13.30 onsdag. Følg sendingen i videovinduet under:

VM i orientering 2019

Langdistanse menn og kvinner, direkte fra Spydeberg. Kommentatorer: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo. Programleder: Ole Rolfsrud.