Hopp til innhold

Nordmann skadet i haiangrep: – På feil sted til feil tid

Marinbiolog og haiekspert sier at nordmannen som ble utsatt for haiangrep i Thailand var maksimalt uheldig. Her er hans tips for å gjøre sannsynligheten enda mindre for å bli angrepet av hai.

Tips fra hai-ekspert og marinbiolog Fredrik Myhre.

Her er noen forholdsregler du kan følge for å minske den allerede lave sannsynligheten for å bli angrepet av hai.

– Det handler om å være på feil sted til feil tid. Hai har ikke menneske på menyen, så når vi ser haiangrep der ute så er det ofte forbundet med feiltagelse eller uhell fra haiens side, forteller Fredrik Myhre til NRK.

Han er seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i WWF, marinbiolog og haiekspert.

Fredrik Myhre, marinbiolog

Fredrik Myhre sier det er ekstremt uvanlig med haiangrep.

Foto: WWF

Norske Werner Danielsen er innlagt på sykehus i Thailand med alvorlige skader etter å ha blitt angrepet av hai. 54-åringen fra Møre og Romsdal var ute og svømte ved en strand i Hua Hin utenfor Bangkok 15. april da haien slo til.

Angrepet av aggressiv hai

Myhre forteller at det i fjor ble registrert 88 haiangrep i verden.

– Når man tar høyde for alle de millioner mennesker som bruker havet hver dag, enten til svømming, bading, dykking eller vannsportaktiviteter, så er det ekstremt uvanlig med haiangrep, sier marinbiologen.

Eksperter mener at nordmannen trolig ble angrepet av en oksehai. Ifølge Myhre er dette en haitype som er kjent for å være aggressiv.

– Spesielt fordi den er så territoriell. Den har sine områder som den ikke liker at andre kommer inn i. Så det kan være at oksehaien ville si ifra til svømmeren at «jeg liker ikke at du er her», sier han.

Få dødsfall

Werner Danielsen og fotbladet

Danielsen måtte sy 19 sting i foten og fikk flere av beina i den knust.

Foto: Amonrat Phaengnga / NTB scanpix

Danielsen fikk knust flere bein i foten og måtte sy 19 sting etter haiens tre jafs.

– Det som er godt å se er at det tilsynelatende har gått bra med vedkommende, sier Myhre, men legger til at Danielsen statistisk sett ikke kan anses som spesielt heldig som slapp unna angrepet med livet i behold.

– Av de 88 angrepene i fjor resulterte kun fem dødsfall. Så hvis man blir angrepet av hai så er det veldig stor sannsynlighet for å overleve.

Oksehai

Oksehai er kjent for å være aggressiv fordi den er så territoriell.

Foto: Daniel Lamborn

Forholdsregler

Thailand er et populært reisemål for nordmenn, og det er svært uvanlig med haiangrep i landet. Hvis du likevel vil være føre var, har Myhre noen forholdsregler man kan følge for å gjøre sannsynligheten for angrep enda mindre enn den er.

– Man kan unngå å bade når det er grålysning eller skumring, for det er typisk tidspunkt på dagen da haiene er ute og jakter etter mat, forteller han.

– Man bør heller ikke ha på seg blinkende smykker for det kan haien forveksle med fiskeskjell for eksempel. Hvis man har blødende sår eller er kvinne og har menstruasjon, så bør man også være forsiktig med å oppholde seg for mye i havet.