NHO Reiseliv tror katastrofefilm vil lokke flere turister til Sunnmøre

Geiranger har over 700 000 besøkende hvert år. NHO-presidenten håper katastrofefilmen «Bølgen» blir et trekkplaster.

Turister og cruiseskip i Geiranger

I Geiranger er de fleste innbyggerne engasjert i turistnæringen.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold har ikke sett «Bølgen» ennå, men gleder seg til å se filmen.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

Onsdag kveld fikk lokalbefolkningen i Geiranger se bygden bli rasert på skjermen, da det var førpremiere på filmen «Bølgen». President i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener filmen kan virke positivt for turistnæringa.

– Jeg håper dette blir et trekkplaster. Det er en fantastiske historie om hvilke dramatiske naturkrefter vi lever med og hvorfor folk på Sunnmøre har blitt som de har blitt. De har klart å bruke moderne teknologi og overvåke det som er farlig og bo og trives til tross for dramatikken.

Fjellpartiet Åkneset vil en dag rase i fjorden og etter alt å dømme utløse en flodbølge. Fjellet har en 700 meter lang sprekke som er 25 meter brei på det videste. Fjellet beveger seg opptil 10 centimeter i året.

Det er laget evakueringsplaner, fjellet er under kontinuerlig overvåking og geologene mener de skal klare å varsle befolkningen i tide, slik at de har forlatt området når skredet går.

Til høsten kommer den norske storfilmen «Bølgen», laget av Fantefilm Fiksjon. Her er den nyeste traileren til filmen.

«Bølgen» har premiere fredag. Se filmtraileren her.

Tror ikke folk blir skremt bort

Krohn Devold er ikke redd at filmen vil få stikk motsett effekt på reiselivet.

– Nei, jeg tror at hvis vi går ut med en aktiv kampanje og sier at vi antageligvis har verdens mest avanserte sprekkovervåkning av dette fjellet, så blir mange flere interesserte, enn skremt bort.

Både lokalt reiseliv og verdsarvstiftinga har for lengst lagt en strategi for hvordan de skal møte reaksjonene filmen vil skape i inn- og utland. Det er blant annet planar for å utnytte filmen til utstillinger i turistbygda.

– Dette er en mulighet til å vise den tøffe og moderne teknologiske sunnmøringen som er vant til at man må leve med risikoen.

Norsk dokumentar. 
En flodbølgekatastrofe truer et av Norges mest besøkte turistområder. Et skred fra fjellet Åkerneset på Sunnmøre kan utslette bygdene Geiranger og Hellesylt og gjøre enorme skader i hele fjordområdet. Kan man ved forskernes hjelp klare å varsle fjellskredet i tide?

Se NRK-dokumentaren fra 2006: En flodbølgekatastrofe truer et av Norges mest besøkte turistområder. Kan man ved forskernes hjelp klare å varsle fjellskredet i tide?