– Vi lar oss ikke skremme av «Bølgen»

I kveld vises katastrofefilmen Bølgen for første gang i Geiranger. Onsdag ettermiddag ble det holdt informasjonsmøte for skolebarna for å unngå frykt og misforståelser.

I kveld er det førpremiere på filmen Bølgen for folk i Geiranger og Hellesylt. Katastrofefilmen handler om det som kan skje når fjellet over Åkneset raser ut. Aldersgrensa for filmen er 15 år, men i ettermiddag fekk ungdomsskoleelevene fra dei to bygdene se utdrag fra filmen, og treffe dei som står bak.

Se tv-saken: Kristoffer Joner har rolla som geolog i filmen Bølgen. Her er han sammen med elever fra Hellesylt skule. Til høyre på bildet Jakob Andreas Folldal. Foto/redigering: Øyvind Sandnes.

Store deler av området som kan bli lagt i ruiner om et fjellskred fra fjellpartiet Åkneset raser ut og skaper en flodbølge, ligger i Stranda kommune. Kommunen tar faren for frykt så alvorlig, at de arrangerte eget informasjonsmøte for skolebarna i forkant av førpremieren på katastrofefilmen «Bølgen» i Geiranger.

Etter møtet fortalte barna vi snakket med at de ikke blir skremt av filmen. Faktisk tror de virkeligheten er mye verre.

– Dersom skredet utløser en flodbølge, vil et langt større område enn det som vises i filmen bli rammet. Så filmen gjør meg slett ikke redd, sier Jakob Andreas Folldal. Han er elev ved Hellesylt skule.

– Hellesylt ligger nær Åkneset, og Hellesylt er jo visket bort fra filmen, legger han til.

Bølgen informasjonsmøte

Her er det like før møtet begynner. Kristoffer Joner har funnet plassen sin blant elever fra Geiranger og Hellesylt.

Foto: Terje Reite / NRK

På møtet var også en lettet skuespiller, som medgir at han var spent på møtet med elevene.

Vi var kanskje ligg sjenerte både vi og de. Men så var det en av elevene som sa at ungdommene ikke var så redde for dette med bølgen. Det er de voksne som sliter mest med dette, sa han. Og da var det liksom gjort.

– Hva sier du til påstandene om at filmen kan skape frykt?

– Nei, jeg har ikke fått med meg så mye av de reaksjonene der. Men vi lager jo film, og jeg tror folk skjønner forskjellen på fiksjon og fakta når de ser filmen.

Bølgen har 15 års aldersgrense, og det var ikke selve filmen barna fikk se. De fikk se klipp fra filmen og deler av en film om selve produksjonen. Dessuten fikk de samtale med regissør Roar Uthaug og skuespiller Kristoffer Joner.

Til høsten kommer den norske storfilmen «Bølgen», laget av Fantefilm Fiksjon. Her er den nyeste traileren til filmen.

Stranda kommunes representant, ordfører Jan Ove Tryggestad, sier det var svært viktig for kommunen å holde dette informasjonsmøtet for elevene.

– Dette var kjempeviktig. Det er ikke slik at møtet ufarliggjør filmen, men det tar kanskje ned litt av brodden. Og det var viktig for barna å høre hvordan filmen har blitt til.

– Har frykten for at filmen skulle skape grunnløs frykt vært overdrevet?

– Jeg vil ikke si det. For dette med frykt er veldig individuelt. Dersom folk føler frykt, så kan ingen overprøve det. Derfor setter vi inn tiltak for nettopp å ta ned denne brodden som en slik kraftfull film kan skape.

For Jakob Andreas Folldal og de andre elevene var også møtet med skuespiller og regissør stort.

Ja, dette var kjempefint. Og praten gikk kjempebra, sier han i det elevene reiser hjem hver til sitt.

I kveld er det førpremiere på filmen Bølgen på Union Hotell i Geiranger, der det også arrangeres en konferanse om skredkatastrofer. Konferansen bærer navnet etter det skredfarlige fjellpartiet Åkneset.

Geiranger

Det er nye turister i Geiranger på dagen da katastrofefilmen Bølgen vises.

Foto: Terje Reite / NRK