Hopp til innhold

– Sterkere å vise «Bølgen» til lokalbefolkningen i Geiranger enn til selebritetene på filmfestival

Onsdag kveld fikk lokalbefolkningen i Geiranger se bygden sin bli rasert. Riktignok var det på filmlerretet, men det hele var realistisk nok. Det var førpremiere på filmen «Bølgen» i Geiranger.

Bølgen Geiranger

En spent gjeng i Geiranger. Fra venstre, skuespiller Kristoffer Joner. Helt til høyre, regissør Roar Uthaug.

Foto: Terje Reite / NRK

Homlong

Marit Melchior Homlong driver en av campingplassene i Geiranger.

Foto: Terje Reite / NRK

Marit Melchior Homlong driver campingplass på Homlong i Geiranger. I filmen får vi se den høye bølgen skylle over campingplassen hennes, og rasere alt som kommer i dens veg.

– Dette var i alle fall nifst, sier hun i det hun kommer ut av konferansesalen som i denne anledningen var gjort om til kinosal. Det var nifst å se den store bølgen komme inn fjorden.

Filmen bygger på en virkelig, ventet hendelse. Fjellpartiet Åkneset vil en dag rase i fjorden og etter alt å dømme utløse en flodbølge. Det er laget evakueringsplaner, fjellet er under kontinuerlig overvåking og geologene mener de skal klare å varsle befolkningen i tide, slik at de har forlatt området når skredet går.

– Det gjør et sterkt inntrykk å se bygden bli rasert. Men vi tenker at vi kommer til å bli varslet når fjellet begynner å bevege på seg. Hun tror ikke at filmen kommer til å ha negativ innvirkning på turismen i Geiranger.

– Nei, jeg tror heller oppmerksomheten som filmen skaper kommer til å føre til at det kommer flere folk hit, sier hun.

Bølgen Geiranger

En fullsatt sal venter på å få se Bølgen.

Foto: Terje Reite / NRK

Regissør Roar Uthaug sier det var veldig spennende å få vist filmen til lokalbefolkningen.

Roar Uthaug
Foto: Terje Reite / NRK

– Jeg satt med hjertet i halsen. Men det var veldig deilig når det kom applaus på slutten. Det er mer spesielt å vise filmen her enn på filmfestivalen i Haugesund. Her viser vi den for folk som lever med dette hver eneste dag, og som nå skal se bygda si bli rasert.

Klarer folk å oppfatte forskjellen på fiksjon og fakta?

– Ja, jeg føler virkelig det nå. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Det er tydelig at folk her syns at filmen er fin.

Ut fra kinosalene kommer også Martine Helene Follestad. Hun har nettopp sett filmen for første gang, og hun var i Geiranger under deler av innspillingen. Hun er med i filmen mot slutten, der folk blir berget av redningsmannskapene.

– Denne filmen var kjempebra. For meg var det scenene der familien i filmen er mye under vann som gjorde sterkest inntrykk. Jeg måtte nesten holde pusten sammen med dem.

– Var det altså mer dramaet rundt familien som rørte deg, mer enn selve bølgen og ødeleggelsene i Geiranger?

– Nei, det er jo den store bølgen som er i hovedfokus. Men vi føler jo med denne familien. Jeg syns på mange måter filmen godt kan sammenlignes med internasjonale katastrofefilmer, men så blir det så nært oss som bor her på disse kanter.

Til høsten kommer den norske storfilmen «Bølgen», laget av Fantefilm Fiksjon. Her er den nyeste traileren til filmen.

Geir Gjørva har vært en sentral aktør i reiselivet i Geiranger gjennom en årrekke. Også han lot seg rive mer med av historien rundt familien, enn av selve bølgen og raseringen av Geiranger.

– Det er helt klart sterkt å se bygden bli rasert, selv om det bare er på film. Men dette er mye film, og det er en engasjerende historie rundt geologens familie. Og det er viktig å få frem at det er laget gode varslingssystemer, og at det finnes planer for evakuering,

Det er her du ser de største forskjellene på fakta og fiksjon i filmen?

– Ja, helt klart, og det kunne ha kommet enda bedre frem på en eller annen måte.

I Geiranger ble filmen «Bølgen» vist i forbindelse med Åkneskonferansen. Konferansen handler nettopp om konsekvensene av et eventuelt skred fra Åkneset med en påfølgende flodbølge. Torsdag formiddag skal konferansedeltakerne fordype seg i forskjellige scenarioer og hvilke konsekvenser en slik skredulykke kan ha.

Geiranger

Også dagen da Bølgen ble vist i Geiranger var det mange turister i fjordbygden.

Foto: Terje Reite / NRK