Mildere vær i vente

Etter en periode med mye kaldt vær er det ventet at temperaturene vil stige fra mandag med plussgrader på kysten av Møre og Romsdal.

Temperaturmåler
Foto: Trond Vestre

De siste dagene har temperaturene sunket til godt under null i Møre og Romsdal. I Ålesund som har hatt mange milde vintre de siste årene, har tempaturmåleren krøpet under minus 10 grader.

Lengre nord i landet har temperaturene krøpet enda lengre ned på minusskalaen.

Det kalde været gjør at folk har kunnet ta på seg skøytene og spenne på seg skiene, men det har også ført til frosne vannrør og stor etterspørsel etter ved og brensel for å fyre opp innendørs.

Skøyter på Lerstadvannet

Mange hadde tatt skøytene fatt på Lerstadvannet i Ålesund søndag.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Plussgrader i ytre strøk

Men de neste ukene blir mildere i følge Værvarslinga på Vestlandet.

– Temperaturene vil stige i Møre og Romsdal fra mandag og stort sette ligge mellom 0 og -5 grader. Fortsatt blir det altså vinter. Men de ytre delene av Møre og Romsdal kan få plussgrader mandag, tirsdag og onsdag, sier vakthavende metereolog Geir Ottar Fagerlid.

– Men torsdag og fredag kan det kanskje bli kaldere igjen, sier Fagerlid.

Vind i innlandet

Metereologen sier at den fralandsvinden som har vært den siste tiden, vil fortsette, og at det vil føre til mer vind i innlandet. Det vil fortsatt være tørt og lite nedbør

– Fralandsvinden tar veldig godt i fjellene og i fjordene mens det blir mer beskjedne vindforhold på kysten, sier Geir Ottar Fagerlid.

– Nedbørsmessig vil det komme noen snøfnugg, men det er for lite til at snøen vil legge seg. Det er tørr fralandsluft så det er snakk om veldig små mengder, sier Fagerlid.

Ikke uvanlig

For mange har den siste kuldeperioden kommet overraskende på, men den har ikke vært så spesiell, mener metereologen.

– Det pleier å være en kuldeperiode hver vinter der vi får lave temperaturer, men det har kanskje vært litt kaldere enn normalt. Fortsatt er det et stykke igjen til rekorder, sier Fagerlid.