Hopp til innhold

Fikk panikk da skistavene ga støt og håret reiste seg: – Kjempeekkelt

Støt i staver, håret til værs og merkelige lyder fra mobiltelefonen. Søndagsturen ble alt annet enn idyllisk for Kine Therese Norum og turkameratene.

Sandra Busa på fjelltur.

HÅRREISENDE: Slik så håret til Sandra Busa ut etter søndagsturen på Nonskollen.

Foto: Torhild Bowitz

Søndag var Norum på fjelltur sammen med venninnene Lill-Karin Leinan, Sandra Busa, Merethe Jonassen og Torhild Bowitz på Nonskollen i Vesterålen.

Damene hadde med seg randonee-ski, det var vindstille og sola skinte på toppene.

Men så snudde været – og venninnene opplevde noe merkelig.

– Etter hvert kom vi oss opp til et platå, og plutselig fikk jeg et støt i hånda mi. Det var så mye kraft at jeg slapp staven. Og så kjente jeg støtet i den andre hånda også. Heller ikke der klarte jeg å ta i staven, forteller Norum.

Jentene på tur.

Kine Therese Norum, Lill-Karin Leinan, Sandra Busa, Merethe Jonassen og Torhild Bowitz drar ofte på tur sammen. Forrige søndag var de på randonee-tur.

Foto: Torhild Bowitz

Etter det ble støtene bare sterkere og sterkere.

– Jeg så bort på venninna mi Sandra, som hadde håret løst. Plutselig reiste håret seg og det sto rett opp.

– Samtidig hørte jeg en lyd som kunne sammenlignes med et våpen som ladet, og begynte å kjenne strømmen gjennom føttene. På det tidspunktet fikk jeg panikk, og kjente at dette er veldig rart, sier Norum.

Det var Vesterålen Online som først skrev om fjellturen.

Nonskollen

Slik var været på Nonskollen søndag ettermiddag. Da turen startet var det klart vær og vindstille, ifølge Norum.

Foto: Torhild Bowitz

Skjønte ikke hva det var

Venninnene sjekket først mobiltelefonene for å sjekke om støtene kunne komme derfra. Heller ikke skredsøkerne de hadde med seg gjorde dem noe klokere.

– Vi er alle fjellvante og ingen skjønte noen ting. Du føler deg utrolig liten der og da. Det var så kraftig og tydelig, men så skjønte vi at de tingene vi har med oss ikke ga oss en forklaring på hva dette var.

Damene på tur i Vesterålen.

Venninnegjengen på Nonskollen.

Foto: Torhild Bowitz

Kine skjønte at de bare måtte komme seg vekk.

– Det var både ubehagelig og kjempeekkelt. Du følte at du vibrerte.

I etterkant konkluderte de med at det må ha vært et lynnedslag som gikk i samme område.

– Vi skjønner etter hvert at dette måtte ha vært en «freak accident» som har med naturkreftene å gjøre. Jeg er den høyeste i gjengen. Når vi ser på det i ettertid så gir det mening at jeg kjente mest på det.

Meteorologen: En kraftig advarsel

Vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Værvarslinga for Nord-Norge har sjekket været sist søndag og kan ikke se at det hadde vært noen lynregistreringer i området.

Derimot var det veldig kraftige snøbyger i nærheten og svært høye bygeskyer. Det øker sjansen for at det kan komme lynutladninger fra dem. I dette fallet har det nok vært veldig nært at det ble en lynutladning, og det har vært veldig sterke elektriske felt i luften.

Slike felt blir vanligvis aller sterkest rundt fjelltoppene. Da kan man oppleve en masse merkelige fenomen, sier Ovhed.

Som at håret står rett ut, at man får elektriske støt fra skistaver eller isøkser eller at gjenstander av metall kan lage summende lyder.

Alt dette er en kraftig advarsel om at risikoen for lynnedslag er veldig overhengende, ifølge Ovhed.

– Å bli truffet av lyn er noe man skal prøve å unngå for alltid i verden. Så fort man merker den minste tendens til slike signaler må man ta seg nedover i terrenget.

Selv karakteriserer meteorologen det kvinnene i Vesterålen har opplevd som kjempeskummelt.

Selv om det er veldig fristende å stanse for å ta bilder eller lage en video av det, skal man bare skynde seg unna så fort som mulig. For det er med livet som innsats man står der.

De fleste overlever

Statistikk fra USA viser at de aller fleste som blir utsatt for lynnedslag overlever, forteller meteorologen.

Magnus Ovhed, meteorolog i Meteorologisk institutt.

Vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Foto: Magne Velle

Den viser at bare 1 av 10 som blir truffet av lyn blir drept. De som overlever kan oppleve mer eller mindre farlige og ubehagelige senskader, som å miste følelsen i handen til at man får hukommelsestap eller hjerneskader.

Mer vinterlyn i nord

Tidligere var det uvanlig med lyn om vinteren i Nord-Norge.

Da jeg begynte som meteorolog for 25 år siden, var det en tommelfingerregel at vinterlyn ikke forekommer nord for Vesterålen. Men de siste 5-6 årene har det vært veldig regelmessig.

Det henger sammen med at klimaendringene i våre deler av verden, ifølge Ovhed.

Havområdene er varmere og fuktigere, som gjør at det legges mer til rette for kraftige byggeskyer. Så det er ingen tvil om forholdene om vinter ligger mer til rette for vinterlyn her oppe hos oss enn tidligere.

Dette gjør lyn med kroppen din

Men hvor høye spenninger er det kvinnene på skitur har opplevd? Ikke så høye, ifølge forsker Oddgeir Rokseth ved Sintef Energi.

Det er veldig lite strøm og ikke noe energi. Men det er en høy spenning som slår gjennom kroppen din til jord.

Rokseth forklarer hvordan det oppleves å stå i et elektrisk felt som oppstår mellom bakken og uværsskyene.

Det kan sammenliknes med spenningene som oppstår når du gnir en ballong mot håret ditt. Du hører at det kan smelle litt. Eller om du subber i et golvteppe og tar på en metallgjenstand. Bare sterkere.