NRK Meny
Normal

Det er folkefest i Molde i dag

Det er fest i Molde i dag når kulturhuset Plassen til 187 millioner kroner, har åpnet.

Opning av Plassen
Foto: Remi Sagen / NRK

På taket, i trappen og over alt var det moldensere som i dag feiret åpningen av byens nye kulturbygg. Det spesielle med kulturhuset er at her skal fem store institusjoner dele hus. Moldejazzen, Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen, Molde bibliotek og Kunstnersenteret Møre og Romsdal har hver sin del.

– Tenk å få komme hit etter skolen og gjøre lekser, sa en svært begeistret kulturminister Anniken Huitfeldt.

Bibliotek for alle

For to år siden var hun også i Molde og la ned grunnsteinen til kulturhuset. Nå når bygget står ferdig er hun full av lovord og spesielt liker hun at biblioteket er samlokalisert med de andre kulturinstitusjonene. Hun oppfordrer derfor alle barna om å komme hit.

– Det er spesielt at to festivaler, et teater, et kunstnersenter og biliotek finner på å bygge sammen. Det gjør bygget helt unikt, sier Huitfeldt.

Strid om plassering

Ideen om ny storstue i Molde oppsto for syv år siden. Både plasseringen og navnet har det vært strid om.

– Takk til dere som trodde på oss og også takk til dere som var skeptiske underveis. Dere har bidratt til at vi måtte skjerpe oss og lage et bedre produkt enn alle trodde, sa styreleder Per Øverbø i Molde Kulturbygg.

LES OGSÅ:

Tyvstartet festen

På mandag går startskuddet for Moldejazz og Jan Ole Otnæs, som er festivalsjef, har ikke noe imot at folk tyvstartet på festen i dag. Han tror det har vært rundt 3500 mennesker innom Plassen i dag.

– Det har vært en kjempespesiell og fin dag, sier Otnæs.

For Moldejazz betyr ikke det nye kulturhuset bare et nytt bygg, men også mer samarbeid med de andre kulturinstitusjonene.

– Vi skal utvikle oss videre både hver for oss og sammen, sier festivalsjefen.