Moldes nye kulturhus Plassen blir høytidelig åpnet i dag

I dag åpnes kulturhuset, Plassen, i Molde av kulturminister Anniken Huitfeldt. I dette kulturhuset skal forskjellige kulturutrykk kombineres. – Det kribler i magen, sier ordfører Torgeir Dahl.

Plassen

I dag åpner Plassen, det nye kulturhuset i Molde.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

Kulturhuset Plassen er drevet fram av en visjon om et eget skreddersydd hus for Teatret Vårt, landets eldste jazzfestival Moldejazz, Bjørnsonfestivalen og Galleriet, i tillegg til Molde bibliotek.

– Det unike med Plassen er at dette er et nytt konsept hvor man prøver å kombinere ulike kulturutrykk, sier ordfører i Molde Torgeir Dahl.

Torgeir Dahl

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl.

Foto: Trond Vestre / NRK

Han tror det er en av hovedgrunnene til at kulturdepartementet gikk inn med en betydelig pengesum til prosjektet som har kostet litt over 187 millioner kroner.

Plassen har vært et omstridt prosjekt

Det har vært strid om både plassering og navn på det nye kulturhuset. Til og med ordføreren stusset da han hørte navnet Plassen første gang.

Pynt i det nye kulturhuset, Plassen

Pynt i taket i den nye kulturhuset.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

– Men nå begynner det å sitte. Jeg sier ikke jazz- og teaterhuset lenger. Nå sier også jeg Plassen, smiler Dahl.

Han mener det er passende fordi det er et samlebegrep over alle institusjonene som kommer til å finnes i huset, og synes ikke navnet er det viktigste.

– Jeg har snakket med mye folk, og de som for eksempel har vært oppe på taket og sett utsikten, de skjønner nå at bygget er der det bør være. Utsikten er helt formidabel, sier ordføreren.

I tillegg mener han de som kommer inn i bygget ikke kan unngå å bli imponert av arkitekturen og fargene.

Stolt av resultatet

Ordføreren er stolt av resultatet og mener det også er et viktig buytviklingsprosjekt.

Molde bibliotek ligger også i det nye kulturhuset.

Biblioteket ligger også i det nye kulturhuset.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

– Dette kulturhuset gir byen en annen dybde enn vi har hatt tidligere. Vi får nå vist at kultur er en veldig viktig del av Molde kommune, sier Dahl.

I dag klokken 13:00 blir det åpningsfest på Plassen med underholdning fra den nye utescenen, omvisninger og urpremierer. Og mandag åpner Moldejazz og tar i bruk både Teatret Vårt, Storyville og amfiscenen på taket til nærmere 30 konserter gjennom festivaluka.

Det er det danske arkitektfirmaet 3XN som har tegnet Plassen, mens Brødrene Røsand AS og Istad Tekniske AS har stått sentralt i byggeprosessen.