Hopp til innhold

Mann død av svineinfluensa i Ålesund

Fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal bekrefter at en mann døde av svineinfluensa lørdag.

Ålesund sykehus

Mannen har hatt et lengre opphold ved Ålesund sykehus.

Foto: Iver Bostad / NRK

Mannen, som var i femtiårene og fra Sunnmøre, hadde fått påvist svineinfluensa og døde ved Ålesund sykehus lørdag ettermiddag.

Odd Veddeng

Fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal.

Foto: NRK

– Han hadde en kronisk alvorlig lungesykdom, og hadde hatt et lengre opphold på intensivavdelingen. Sannsynligvis ville han også mistet livet dersom han hadde fått vanlig influensa, sier fagdirektør Odd Veddeng.

Friskere tilstander

Forrige fredag opplyste Veddeng til NRK at 15 personer hadde fått påvist svineinfluensa i fylket.

Selv om influensaen krevde sitt første liv lørdag, sier Veddeng at sykdommen har gjort retrett den siste uken.

– Folk blir skrevet ut, og antallet pasienter med påvist svineinfluensa har gått kraftig ned den siste uken. Vi vet ikke om noen nye tilfeller per dags dato, men mandag vil jeg kunne gi en full oversikt, sier han.

Ingen grunn til frykt

Konstituert overlege Jørn-Åge Longva sier det er aller første gang noen har mistet livet ved Ålesund sykehus som følge av svineinfluensa.

– Det er første gang jeg har opplevd det siden sykdommen dukket opp i 2009, og lørdagens tilfelle var helt spesielt. Det er ingen andre som har grunn til å frykte for livet slik det ser ut i dag, sier Longva.

Saken fortsetter under bildet

Influensavaksine sykehuset i MOlde

Kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim råder alle i risikogruppen til å vaksinere seg, selv om antallet påviste tilfeller har gått ned.

Foto: Hans-Thomas Eikrem / NRK

Viktig med vaksinering

Kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim i Helse Møre og Romsdal minne rom at influensaen er et årlig fenomen, og sier at risikogruppene alltid vil være sårbare for komplikasjoner - slik som i tilfellet med mannen i femtiåra.

– Derfor er det svært viktig at de som er i disse risikogruppene vaksinerer seg, sier hun.

– Sett i lys av dødsfallet - Iverksetter dere ekstra tiltak mot svineinfluensaen kommende uke?

– Det avhenger av om det blir påvist nye tilfeller. Helt siden svinenfluensaen ble påvist for første gang har vi opprettet smittevernsmøter med daglige rapporter fra alle sykehusene i fylket.

– Disse kommer vi til å fortsette med dersom antallet smittede personer stiger. Hvis tendensen er nedadgående så avslutter vi rapportertene, sier hun.