Hopp til innhold

Stoler ikke på vaksineråd

I en ny undersøkelse svarer 25 prosent av de spurte at de ikke stoler på myndighetenes råd om vaksinering. Folkehelseinstituttet tror skepsisen skyldes svineinfluensapandemien.

Influensavaksine

Folkehelseinstituttet tror at massevaksineringen mot svineinfluensa for noen år siden og virkningene den ga, blant annet med utvikling av narkolepsi, har gjort folk skeptiske.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I undersøkelsen, som er gjennomført av Respons analyse for Aftenposten, svarer 46 prosent at de i svært stor eller ganske stor grad stoler på myndighetenes anbefalinger.

25 prosent svarer verken stor eller liten grad og 25 prosent svarer i svært eller ganske liten grad.

Bekymringsfullt

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet mener den store skepsisen er bekymringsfull.

– Jeg tror dette er spesielt knyttet til influensavaksinering, sier hun, og mener at det i Norge er generelt liten forståelse for at influensa kan være en farlig sykdom.

Økt skepsis

Hun tror at massevaksineringen mot svineinfluensa for noen år siden og virkningene den ga, blant annet med utvikling av narkolepsi, har gjort folk skeptiske.

– Vaksinasjonstilbudet og anbefalingen om at alle burde la seg vaksinere under pandemien, har nok ført til økt skepsis og en slags vaksinasjonstrøtthet, sier Nøkleby.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no