Hopp til innhold

– Skadene av Pandemrix var en katastrofe

548 nordmenn har fått alvorlige bivirkinger av Pandemrix-vaksinen, viser nye tall.
– Dette er den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, sier smittevernekspert Preben Aavitsland.

Influensavaksine

Så langt har 1449 nordmenn rapportert om bivirkinger av Pandemrix-vaksinen. 38 prosent av tilfellene er alvorlige, ifølge nye tall fra Legemiddelverket.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009 viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, sier smittevernekspert og rådgiver Preben Aavitsland til NRK.

Som statsepidemiolog var han ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Aavitsland jobber nå som som forsker og rådgiver, blant annet for EU.

Dagens influensavaksine er ikke den samme som den omstridte Pandemrix-vaksinen for tre år siden.

Vaksinen ga alvorlige bivirkninger

Overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt

– Narkolepsi etter Pandemrix var fullstendig uventet og overraskende, og en katastrofe, sier smittevernekspert Preben Aavitsland.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ved en vanlig sesonginfluensa blir mellom 5 og 20 prosent smittet. Men for tre år siden fryktet norske helsemyndigheter at halve Norge ville bli syke av det nye viruset.

Alle nordmenn, både barn og voksne, ble derfor oppfordret til å ta vaksinen.

2,2 millioner nordmenn valgte å ta vaksinen i influensasesongen 2009/2010. Smitten ble ikke så omfattende som fryktet, men mange fikk plager og alvorlig sykdom av vaksinen.

Så langt har 1449 nordmenn rapportert om bivirkinger av Pandemrix-vaksinen. 38 prosent av tilfellene er alvorlige, viser nye tall fra Legemiddelverket.

Mange har også meldt saken inn til Norsk Pasientskadeerstatning, som så langt har gitt medhold i 47 av sakene (se faktaboks).

Barn innlagt på sykehus

En halv million barn tok Pandemrix-vaksinen. Så langt er 385 barn mellom 0 og 19 år innrapport med bivirkninger. Nesten 42 prosent av dem er alvorlige.

Mange av barna ble lagt inn på sykehus etter vaksinen.

– Pandemrix fikk et tragisk utfall. Dessverre var det umulig å vite det på forhånd, sier Preben Aavitsland.

Mange bivirkninger

67 barn i alderen 2 til 18 år fikk påvist narkolepsi og/eller katapleksi etter at de hadde tatt Pandemrix-vaksinen. Og 17 tilfeller er rapportert hos voksne, i følge Legemiddelverket.

De 548 personene med alvorlige bivirkninger har til sammen 3247 bivirkningsdiagnoser, mange av disse omfatter også kortvarige plager.

– Det er komplisert å få den fulle og hele sammehengen. Bivirkningene av vaksinen er basert på mistanke om en årsakssammenheng, sier Seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket til NRK.no.

De største hovedgruppene av type bivirkninger (blant de 548 alvorlige) er, ifølge Legemiddelverket:

  • 70 prosent: plager i nervesystemet (omfatter bl.a. hyppige tilstander som hodepine og smaksendringer til pareser eller kramper, narkolepsi, (forverret) epilepsi, Guillain Barré syndrom).
  • 55 prosent: Generelle lidelser (denne gruppen omfatter bl.a. smerter, feber, smerter/hevelser på injeksjonsstedet og gangvansker).
  • 30 prosent: Psykiatriske lidelser (dette omfatter bl.a. alt fra uro og forvirring til mentale endringer, søvnforstyrrelser, språkvansker og nedstemthet).
  • 29 prosent: Muskel og bindevevslidelser (omfatter bl.a. muskel og leddsmerter)
  • 28 prosent: Mage- og tarmlidelser (omfatter bl.a. kvalme, oppkast, magesmerter)

– Narkolepsi er en urovekkende og alvorlig bivirkning. Mange av de andre bivirkningene er forbigående plager, og har kanskje ikke med vaksinen å gjøre, sier smittevernekspert Aavitsland.

Ifølge ham viser en kartlegging fra Finland, Sverige og Irland at Pandemrix-vaksinerte barn hadde om lag ti ganger økt risiko for å få narkolepsi.

– Dessverre har ikke norske helsemyndigheter gjort en tilsvarende beregning, sier Aavitsland.

Han savner en grundigere rapport om de norske konsekvensene av Pandemrix-vaksinen.

– Uansett, narkolepsi etter Pandemrix var fullstendig uventet og overraskende, og en katastrofe, sier smitteverneksperten.

LES OGSÅ:

Camilla Stoltenberg

– Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om sammenhengen mellom vaksinen og narkolepsi, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet
Brukes ikke i dag

Dagens influensavaksine er ikke den samme som Pandemrix-vaksinen, som inneholdt komponenter som kan ha forårsaket alvorlige bivirkninger.

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier det alltid kan være en viss risiko forbundet med å ta vaksine:

– Folkehelseinstituttet kan forstå engstelsen for vaksiner. Og vi kan ikke garantere 100 prosent sikkerhet for at vaksiner ikke kan gi bivirkninger.

Når det gjelder vaksinen fra 2009/2010 sier hun at det trengs mye mer forskning på sammenhengen mellom vaksinen og narkolepsi.

– Her er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier hun til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)