Månelyset gir mer arbeid for slakteriet

Det er hektiske dager på slakteriet Øre Vilt på Nordmøre. – Finvær og månelyset i helga førte til at mange jegere felte hjort, sier slakter Ola Ulset.

Fullt kjølerom hos Øre Vilt

Slakter Ola Ulset viser fram et fullt kjølerom med hjort som er felt i helga. Nå skal det mørnes før skjæring.

Foto: Gunnar SAndvik/NRK

Det lille viltslakteriet Øre Vilt ved Batnfjordsøra i Gjemnes på Nordmøre har fullt trøkk etter ei helg der mange hjort ble skutt i måneskinnet.

–Vi skar hjort til klokka 22.00 i går kveld, sier slakter Ola Ulset, som har drevet Øre Vilt siden 2002.

– Med måne og gode forhold i skogen gjennom helga, så blir det ekstra hardt kjør for oss på slakteriet. Bare mandagen fikk slakteriet inn 20 hjort, og så langt i sesongen mer enn 200, kanskje 250 før jakta er over, sier han.

Les også: I natt håper dei på månelys

I helga var mange jegere i aksjon som har venta på bedre forhold. Det har vært mildt lenge og det gjør at mange utsetter jakta, for det trengs kjølig vær for å bevare kvaliteten på hjortekjøttet. Det er viktig å få det felte dyret raskt på kjølerom.

– Jegere trenger kunnskap

Mye slakt skal skjæres - både hjort og sau

Både sau og hjort skal skjæres. Arbeidet topper seg på Øre Vilt.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Ola Ulset og de åtte-ti sesongarbeiderne må i gang igjen med kniven, for mye kjøtt skal skjæres. I kjølerommet på Øre Vilt henger 25 hjorteslakt til mørning før de er klar for skjæring og pakking.

– Sist gang det var måneskinn, så ble vi sprengt her på slakteriet av arbeid, så nå kjører vi mye overtid for å ta unna, sier Ulset.


– Hvor flinke er jegerne med å ta vare på det felte dyret før de får det hit til slakteriet?

– Mange er blitt flinkere, men det er fortsatt en del uvitenhet, sier Ulset.

Han mener det kommer mange nye jegere og opplæringa er litt for dårlig i behandling av kjøtt.

– Jeg skjønner problemet for jegerne. Kan du det ikke, så kan kjøttet raskt bli dårlig. Det er et fag dette å håndtere kjøttet etter at dyret er skutt. Jegerne skulle vært kurset, så det er vel tid for at vi må kjøre noen slaktekurs, sier Ulset.

De ansatte på Øre Vilt blir ikke arbeidsledige med det første.

Saueslaktinga pågår for fullt samtidig som jegerne kommer til Øre Vilt med hjort. 2300 sau skal under kniven på det lille slakteriet i løpet av de travle høstmånedene.