NRK Meny
Normal

Må bruke sprengstoff ?

Boligblokken i Ålesund er bygd på en måte som gjør at deler av konstruksjonen kanskje må fjernes med sprengstoff.

Boligblokk Ålesund
Foto: Alf-Jørgen Tyssing/NRK

Bygningen er bygd i et prinsipp som heter "etterspent betong". Høyherda kabler binder bygget sammen. Om bygget rives må disse kablene kuttes.

Sprengstoff

Dersom bygget må rives, blir det vurdert som utrygt for mannskap å oppholde seg på selve bygget. Et alternativ som nå vurderes er å kutte kablene med hurtigdetonerende sprengladninger. Slik kan bit for bit frigjøres fra bygget.

Seniorforsker ved SINTEF, Erik Thorenfeldt, opplyser til NRK at bruk av sprenglegemer er en av metodene som blir vurdert for å kutte kablene. - Vi skal prøve å komme frem til en anbefaling på om det er mulig å gå inn i bygget på kort sikt, sier Thorenfeldt.

Byggteknisk gruppe

En byggteknisk ekspertgruppe arbeider nå med å finne ut hvordans de savnede kan hentes ut av bygget. Politiet sier arbeidet blir svært krevende. Ekspertene frykter at det kan bli nødvendig å rive hele boligblokken.

Utfordringer

Fortsatt står utfordringane i kø for mannskapene i Fjelltunveien. Omgivelsane gjør det svært vanskelig å nå inn i den nederste delen av boligblokka. Dette gjør arbeidet med å få ut de som kan være der krevende. Lørdag satte denne gruppa av geologa og byggtekniske eksperta seg ned for å vurdere situasjonen.Geologene forsøkte raskt å få oversikt over fjellpartiet bak bygget. Det arbeidet fortsetter denne uka.