Hopp til innhold

– Vi tenker mest på de som omkom

Selv om det har gått fem år, vekker Fjelltun-ulykka sterke minner for Jan Olav Henriksen og kona. De overlevde den skjebnesvangre natta i 2008.

Fjelltun

20 personer befant seg inne i bygget da boligblokka i Fjelltunvegen 31 raste sammen i 2008.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

– Kan vi få hjelp? Huset vårt har ramlet ned. Fjellet har ramlet ned på huset vårt i Fjelltunvegen 31, og vi er mange folk som er innestengt. Jeg tror det har vært et stort jordskjelv.

Slik lyder telefonsamtalen til AMK-sentralen i Ålesund kl. 03.45 natt til 26. mars 2008.

Dette var nemlig natta da det utenkelige skjedde. Ei steinblokk på 10.000 tonn raste ut i fjellpartiet bak Fjelltunvegen 31 og inn i boligblokka der ti familier holdt hus.

15 personer ble reddet ut i live. Fem omkom.

En av de som reddet seg ut med livet i behold var Jan Olav Henriksen og kona. Tirsdag 25. mars – fem år etter tragedien – minnes han den skjebnesvangre natta.

Totalt kaos

Jan Olav Henriksen

– Vi tenker ofte på den natta. Mest på dem som omkom, sier Jan Olav Henriksen, som sammen med kona overlevde Fjelltun-ulykka.

Foto: Birthe Bringsvor / NRK

– Jeg husker at jeg våknet, og hørte noe som raslet. Umiddelbart tenkte jeg at det hadde blitt mildere, og at istappene var på vei ned.

– Men så kom smellet ...

Og det var ikke torden Henriksen hørte denne kvelden. Steinen raste inn i boligblokka, rev huset av grunnmuren, og dyttet hele konstruksjonen flere meter fram. Bygget traff deretter en nedgravd propantank, og støtet utløste både flammeutvikling og røyk.

Henriksen og kona er to av 20 personene som befant seg midt opp i alt kaoset. Da steinen braste inn i huset, opplevde de et voldsomt smell uten sidestykke. Desorientert og fortumlet fikk Henriksen banet seg i vei til utgangsdøren, der han hadde en lommelykt hengende.

Tilbake på soverommet brukte han lykten til å finne kona si, liggende fastklemt under en reol som hadde veltet over sengen. Begge kom seg ut av soverommet, men måtte finne andre veier ut av huset ettersom ytterdøren var blokkert av stein.

– Alt lå hulter til bulter, og det var knust glass overalt. Da vi kom ut på altanen, strømmet det til med naboer som satte opp en stige og hjalp oss ned.

Saken fortsetter under videoen

Tre år har gått sidan Fjelltunulykka, der ei bustadblokk i Ålesund raste saman og fem menneske miste livet.
No er blokka bygd opp att, og folk skal snart flytte inn.

Her kan du se reportasjen fra da Elsa Peggy Eldøy flyttet inn igjen i Fjelltunvegen etter ulykka.

– Livet må gå videre

Ekteparet kom seg heldigvis ut, sammen med 13 andre i bygget. Fem personer var aldri så heldige, og måtte bøte med livet.

– Vi tenker ofte på den natta. Mest på dem som omkom. Unge folk. Det er veldig tragisk, men livet må gå videre, sier Henriksen, som roser brannvesenet for innsatsen den natta i 2008.

– De gjorde en fenomenal jobb, og det er helt utrolig at man nå vurderer å flytte 110-sentralen. Hvis det hadde vært folk uten lokal kjennskap her den natta, så tror jeg det hadde gått mye verre.

Saken fortsetter under bildet

Brannvesenet startet søndag med å bore seg gjennom en murvegg.

Cirka 25 personer fra Ålesund og Oslo Brannvesen deltok i redningsarbeidet ved Fjelltun-ulykka.

Foto: POLITIET / SCANPIX

Hektiske minutter

Cirka 25 personer fra Ålesund og Oslo Brannvesen deltok i redningsarbeidet ved Fjelltun-ulykka. En av disse var utrykningsleder Øyvind Seth, som var blant de aller første som kom til ulykkesstedet.

Han forteller om hektiske minutter da nødetatene ankom Fjelltunvegen 31.

– Det så ut som om det hadde vært en eksplosjon i området. Portene på garasjeanlegget var kastet over veien, og det var fullt av stein, knust glass og lukt av propan overalt. Likevel var det en merkelig rolig stemning. De som stod på verandaene var klare og tydelige, og gav klare tilbakemeldinger, sier Seth.

Flytter tilbake

Tilbake hos ekteparet Henriksen, kommer det frem at de aldri var i tvil om at de ønsket å flytte tilbake til Fjelltunvegen 31.

De har forståelse for at mange ikke ønsket å returnere til katastrofeområdet, men selv er de ikke interessert i å flykte fra minnene om natta i 2008.

– Mange spør oss hvordan vi takler å bo der igjen, men vi bærer med oss minnene uansett hvor vi går. Det hadde ikke gjort noen forskjell om vi hadde flyttet til Australia eller Amerika, sier Henriksen.

Store skader på den sammenraste bygningen i Ålesund.

– Det så ut som om det hadde vært en eksplosjon i området, sier daværende utrykningsleder Øyvind Seth.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX