– Flyktninger må betale skatt om velferdssystemet skal overleve

ÅLESUND (NRK): Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug var i dag i Ålesund, en av kommunene som er best på å få flyktninger raskt i arbeid.

Innvandring- og integreringsminsiter Sylvi Listhaug

STATSRÅD: Sylvi Listhaug besøkte blant annet Vegsund bofellesskap for enslige mindreårige flyktninger i Ålesund fredag.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Statsråden begynte besøket på rådhuset sammen med blant annet politikere og flyktninger. En av temaene ministeren konsentrerte seg om var å få flyktninger i jobb raskest mulig. Listhaug er klar på at flyktninger må betale skatt skal velferdssystemet overleve.

– Det er utrolig viktig at vi får folk i jobb. Det handler om velferdssystemet vårt, at det skal være bærekraftig på sikt. Da er vi helt avhengige av at de betaler skatt, for på lengre sikt er det ikke bærekraftig at veldig mange lever på offentlige velferdsordninger, sa Listhaug under besøket på Sunnmøre.

Bidrar

Innvandrere møtte Sylvi Listhaug i Ålesund

Listhaug fikk i dag møte flere flyktninger som er med på å betale til statskassa.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Hun sier at skal man lykkes med integreringa så henger det sammen med hvor mange som må integreres. Listhaug fikk i dag møte flere flyktninger som er med på å betale til statskassa. En av de var Malek Mohammad. Han visste godt hvem ministeren var.

Hun er veldig berømt blant innvandrere, sier Mohammad.

Mohammad kom til Norge for tre år siden fra Syria, og jobber nå som lærer i tillegg til å studere norsk og engelsk.

Innvandrere møtte Sylvi Listhaug i Ålesund

En av temaene ministeren konsentrerte seg om var å få flyktninger i jobb raskest mulig.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Mohammad er en drømmeflyktning, ifølge Listhaug. Han syns det var viktig at ministeren tok seg tid til å komme for å høre hva de hadde å si. Han mener det var bra for henne å møte flyktninger som har kommet seg i arbeid for å et mer positivt bilde av innvandrere.

Begeistra

Nordvestlandet er midt oppi en krevende sysselsettingsperiode knytta til oljekrisa – men likevel gjør kommunen en viktig jobb for integreringa. Det begeistrer statsråden.

– Her gjøres det et imponerende arbeid. Det er fokus på å få dem fagbrev, som jeg syns er veldig interessant å høre om.

Listhaug skryter av arbeidet i kommunen, og spesielt av virksomhetsleder for flyktningarbeidet Vigdis Thoresen.

– Hun er veldig tydelig på egeninnsats og å motivere de til å komme seg ut og prøve å jobbe. Det syns jeg er kjempeartig å høre, sier hun.

Vigdis Thoresen, virksomhetsleder for flyktningarbeidet i Ålesund

Vigdis Thoresen, virksomhetsleder for flyktningarbeidet i Ålesund.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Thoresen står i spissen. Men hva e det som gjør at Ålesund får det til?

– Nei, jeg vet ikke. Jeg kan ikke peke på en konkret ting. Jeg har holdt på med dette i mange år. Jeg har en stabil personalgruppe, motiverte flyktninger, godt system. Og så er det viktig å jobbe langsiktig – ikke lete etter raske løsninger, forteller Thoresen.

Ministeren var også på besøk ved Vegsund bofellesskap for enslige mindreårige flyktninger og senere innom Ålesund mottakssenter.